Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sastanak s predstavnicima MORH-a i Glavnog stožera oružanih snaga RH

12.12.2017

Dana 12. prosinca 2017. godine na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju, održan je sastanak delegacije MORH-a i GS OS RH koju je predvodio brigadir Mate Gudelj i te HCR-a u sastavu ravnatelj Zdravkom Modrušan, sa suradnicama, Marinko Krešić, član UV HCR-a predvođeni predsjednicom UV HCR-a Đurđom Adlešič.
Na sastanku su raspravljana pitanja stanja MSP-a perspektivnih vojnih lokacija i mogućnosti kapaciteta OS RH, a u vezi pripreme zahtjeva za produženje roka izvršenja obveza preuzetih Otawskom konvencijom. Raspravljano je i o razmjeni podataka i informacija o MSP u i oko perspektivnih vojnih lokacija.
Predstavnici MORH-a istaknuli su da OS ne raspolažu kapacitetima potrebnim za ispunjenje obveza iz Konvencije i nakon dobivanja produženja roka te da će sukladno članku 60. Zakona o protuminskom djelovanju zatražiti, uz prethodnu suglasnost Vlade RH, razminiranje perspektivnih vojnih lokacija od HCR-a.
Dionici sastanka zaključili su kako je dosadašnja suradnja zadovoljavajuća što je i rezultiralo sporazumom potpisanim 2013. godine kao i da je istu potrebno unaprijediti i poboljšati zajedničkim aktivnostima na razmjeni informacija i definiranju MSP-a izvan i u okviru perspektivnih vojnih lokacija.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO