Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a imenovan članom UO ITF-a

13.12.2017

Vlada Republike Hrvatske imenovala je Zdravka Modrušana, ravnatelja HCR-a, članom Upravnog odbora Međunarodne ustanove – Fundacije za razminiranje i pomoć žrtvama mina.
Od 1999. godine Međunarodna ustanova – fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) prisutan je u Republici Hrvatskoj kroz financijsku potporu na operacijama razminiranja i tehničkog izvida, pomoć i žrtvama mina, te edukacijskim aktivnostima o minskoj opasnosti.
Donatori za razminiranje, ali i ostale programe pomoći u RH, preko ITF-a bili su: Vlada SAD-a, Europska unija, Norveška, Austrija, Kanada, Španjolska, Japan, Češka, Slovenija, Republika Hrvatska, Europska komisija, AMCHAM, Adopt-a-Minefield, Roots of Peace, Rotary Club Karlovac, Rotary Club Beč, Karlovačka županija, Fond za razminiranje VSŽ, Zaklada „Hrvatska bez mina”, Peugeot, Vipnet, Kozmo i brojni drugi
Od 1999. do 2016. godine kroz ITF donacije (udvostručavanje sredstava donatora) izdvojeno je oko 68,9 milijuna američkih dolara čime je očišćeno preko 32,1 km² minski sumnjivog prostora (od čega 6,2 km² tehničkih izvidom, a 25,9 km² razminiranjem).
2000. godine HCR, zajedno s Albanskim i BiH centrom za razminiranje i ITF-om, osniva SEEMACC, čiji su ciljevi razmjena iskustava, stručnosti i znanja na području protuminskog djelovanja u regiji Jugoistočna Europa, promocija regionalnog pristupa u planiranju programa razminiranja, promocija regionalnog pristupa u prikupljanju sredstava za protuminsko djelovanje, razmjena iskustava, stručnosti i znanja na području obuke pirotehničara i upravljačkog osoblja na području protuminskog djelovanja, razmjena informacija o testiranju novih tehnologija u razminiranju te promocija dostignuća uvedenih standarda i akreditacijskih procedura na području razminiranja u regiji Jugoistočna Europa

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO