Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Informiranje i edukacija stanovništva o minskoj opasnosti u razdoblju 2013. - 2017. godina

08.01.2018

Hrvatski centar za razminiranje je u skladu s načelima Ottawske konvencije, Zakonom o protuminskom djelovanju i međunarodnim standardima u razdoblju od 2013. do 2017. godine proveo 364 aktivnosti informiranja i edukacije stanovništva o opasnostima od MES-a, NUS-a i njihovih dijelova. U tim aktivnostima informirano je i educirano preko osamdeset tisuća građana Republike Hrvatske i ostalih posjetitelja.
Edukacije su provođene u najvećem dijelu na području županija, gradova i općina koje imaju minski sumnjive prostore, no i na područjima bez MSP-a , u cilju prevencije i upozorenja građana, posebice ciljanih skupina.
Najveći broj aktivnosti informiranja i edukacije stanovništva o opasnostima od MES-a, NUS-a i njihovih dijelova u 2017. godini, njih oko devedeset posto, obavljeno jer u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Hrvatskim crvenim križem, Udrugom Hrvatska pomaže te ostalim tijelima državne uprave, lokalne zajednice te nevladinog sektora kroz zajedničke nastupe i akcije prevencije u cilju sprječavanju neželjenih posljedica .
Značajnije akcije informiranja i edukacije stanovništva i ciljanih skupina o minskoj opasnosti u 2017. godini, kao i u prethodnim godinama su: Travanj – mjesec svjesnosti opasnosti od mina, Manje oružja - manje tragedija, Dani Policije, Dani kriznog upravljanja, Dani zaštite i sigurnosti, Međunardna suradnja u pomoći djeci žrtava mina iz Iraqa i Armenije, Djeca u opasnosti od mina, JUMICAR - Program prometne kulture za najmlađe , Zdrav za 5, Sačuvajmo živote Prevencija zaštite planinara, Bembo i prijatelji protiv mina, Korak dobrote, Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, SALORI –Sajam lova i ribolova, Edukacija volontera UO Podum, Branitelji za branitelje, Dani gradova i općina i druge.
Sve aktivnosti informiranja i edukacije stanovništva o opasnostima od MES-a, NUS-a i njihovih dijelova su prigodno popraćene kroz nacionalne i lokalne medije kao i na web stranici HCR-a i drugih institucija, partnera.
Na kraju je važno istaknuti kako će HCR-a u suradnji s tijelima državne uprave, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, civilnog sektora i lokalnim stanovništvom kontinuirano provoditi informiranje i edukaciju o opasnostima od MES-a, NUS-a i njihovih dijelova. Te aktivnosti su rezultirale smanjenjem stradavanja civila u zadnje 4 godine na područjima županija, gradova i općina koja su minski sumnjiva. Zadnje stradavanje civila na tim područjima je bilo 14. veljače 2014.godine, a u 2017. godini po prvi put nije se dogodila niti jedna minska nesreća niti stradavanje u MSP-u.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO