Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Koordinacija aktivnosti edukacije o minskoj opasnosti u Brodsko-posavskoj županiji u 2018.

17.01.2018

Hrvatski centar za razminiranje tijekom 2018. godine planira razminirati preostali dio Brodsko-posavske županije te je nastavno održan radni sastanak u svezi plana informiranja i edukacije stanovništva o opasnostima od MES-a NUS-a i njihovih dijelova u razdoblju do 15.lipnja 2018. godine.

Radnom sastanku u prostorijama PU Brodsko posavske, koji je održan 16.siječnja nazočili su načelnik Policijske uprave Antun Valić, zamjenik načelnika Policijske uprave Ivica Ostrun, glasnogovornica Policijske uprave Kata Nujić, načelnik Policijske postaje Okučani Zrinko Kapetanović, policijski službenici za prevenciju PU Boris Janč i Darko Dadić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod Pavo Baričić, predstojnik Podružnice HCR-a Istok Dubravko Krušarovski i načelnik Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama u HCR-u Dražen Šimunović.

Na sastanku su prezentirani podaci o dosadašnjim rezulatatima u protuminskom djelovanju na području Županije za razdoblje od 1998. -2017. s ostvrtom na podatke o broju projekata razminiranja, razminiranoj površini, broju pronađenog MES-a i NUS-a te o broju žrtava minskih nesreća i minskih žrtava.

Predloženo je da se na području Brodsko - posavske županije održi pet edukacija o minskoj opasnosti i opasnostima od zaostalog oružja u područnim školama u Dragaliću i Gornjim Bogićevcima, u Slavonskom Brodu u travnju prigodom obilježavanja Dana županije, u Novoj Gradišci, tijekom obilježavanja VRA "Bljesak" te na kraju 15. lipnja u Okučanima prigodom obilježavanja Dana Općine i zaštitnika župe Sv.Vida. Tog dana se planira obilježiti okolnost da je Brodsko - posavska županija u potpunosti riješena minske opasnosti, ali s obzirom da stanovništvo još uvijek nije predalo zaostalo oružje i eksplozivne naprave iz Domovinskog rata, akcije MUP-a "Manje oružja, manje tragedije" će se i dalje nastaviti, a HCR će u njima sudjelovati kao i do sada.
U akcije informiranja i edukacije stanovništva kao i preventivne kampanje MUP-a će se uključiti i ostala tijela državne uprave prije svega Županijski ured za obrazovanje, sport i kulturu, DUZS, GSS, HCK, lovačka društva na području županije i ostali.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO