Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavnici ITF-a u radnom posjetu HCR-u

18.01.2018

U sjedištu Hrvatskog centra za razminiranje, 17. siječnja 2018. godine održan je sastanka na kojem su uz domaćina, ravnatelja HCR-a Zdravka Modrušana, koordinatorice poslova Sektora za međunarodne odnose i edukaciju Nataše Mateše Mateković te Davora Laure, načelnika Odjela za kontrolu kvalitete i akreditaciju sudjelovali predstavnici ITF - Enhancing Human Security - Damjan Bergant , predsjednik Upravnog odbora i Tomaž Lovrenčič - v.d. direktora ITF-a.
Uvodno su razmijenjene čestitke i zahvale obzirom na imenovanje Zdravka Modrušana za ravnatelja HCR-a te hrvatskog predstavnika u UO ITF-a, a sastanak je uglavnom tekao u vidu ostvarenja intenzivnije budće suradnje HCR-a i ITF-a.
Ravnatelj HCR-a, u bitnom je informirao sugovornike o okolnosti kako se tijekom 2017. godine, nasreću, nije dogodio niti jedan minski incident ni minska nesreća, što je najvažnije postignuće sustava, te kako od 1991. pa do danas nije zabilježena niti jedna godina bez stradavanja. MOdrušan je također istaknuo da se informiranje i edukacija stanovništva o opasnosti od MES-a, NUS-a i njihovih dijelova provodi intenzivno. Također, gosti su, između ostalog, upoznati s pripremama zahtjeva za produžetku roka za dovršenja obveza prema Ottawskoj konvenciji.
Damjan Bergant, predsjednik Upravnog odbora ITF-a i Tomaž Lovrenčić, v.d. direktora ITF- a izrazili su uvjerenje kako će HCR i ITF postići dobre rezultate u daljnjoj suradnji.
Nastavno su raspravljani različiti vidovi buduće suradnje, primjerice od financiranja poslova sanacije bivših vojarni do edukacija stanovništva, ali i nekih planova HCR-a da suvremenim načinima (aplikacijama) učini dostupne podatke o minskoj opasnosti i minski sumnjivom prostoru široj javnosti.
Također rasprava je povedena i o zajedničkim nastupima kroz međunarodnu suradnju s ostalim institucijama te je zaključeno kako će se nastojati ponovno uspostaviti zajedničke aktivnosti.

NOVOSTI

15. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2018.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
376,50 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO