Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Završna konferencija za dva Ugovora o bespovratnim sredstvima EU

22.01.2018

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Hrvatski centar za razminiranje 22. i 28. studenog 2016. godine potpisali su dva Ugovora o bespovratnim sredstvima (ugovor br. 2012-01-23-04-01 i 2012-01-23-04-02) u svrhu provedbe projekta pod nazivom „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Sisačko-moslavačkoj županiji“. Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu.
Ovim projektom u Sisačko - moslavačkoj županiji razminirano je ukupno 3.926.997 četvornih metara minski sumnjivog područja.
Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 4.567.059 eura. Europska unija financirala je projekt s 3.882.000 eura, a ostatak od 685.059 eura Republika Hrvatska sredstvima državnog proračuna. Korisnik projekta je Hrvatski centar za razminiranje.
Sisačko - moslavačka županija ima još 70,6 četvornih kilometra minski sumnjivog područja, koje se proteže kroz 10 gradova i općina.
Ovaj projekt obuhvaćao je dva zasebna projekta razminiranja na području Sisačko - moslavačke županije kojima su razminirane šumske površine i putovi uz državnu granicu.
Realizacija ovog projekta doprinijela je stvaranju preduvjeta za bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice s Bosnom i Hercegovinom, povećala je sigurnost djelatnika granične policije pri provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u pograničnom području te je omogućeno učinkovito funkcioniranje relevantnih službi na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom.
Od 1998. godine do danas Europska unija je kroz različite pretpristupne programe i Programe Unije financirala proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s 96 milijuna eura, a to financiranje nastavit će se i dalje kroz Europske strukturne i investicijske fondove.
Okupljenim uzvanicima Završne konferencije kratkim se pozdravnim govorom obratio ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina, predsjednica UV HCR-a Đurđa Adlešič, pomoćnik ravnatelja SAFU-a Mislav Sovulj, zamjenik načelnika PU Sisačko - moslavačke Dubravko Smolčić te župan Sisačko - molsavačke županije Ivo Žinić.
Događaj su također uveličali dožupani Sisačko - moslavačke županije Ivan Celjak i Roman Rosavac te pripadnici granične policije i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO