Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan radni sastanak s predstavnikom Jedinice za implementaciju Ottawske konvencije

25.01.2018

U sjedištu Hrvatskog centra za razminiranje, 25. siječnja 2018. godine, održan je radni sastanak s Gregory Cathcartom iz Jedinice za implementaciju Konvencije o zabrani uporabe protupješačkih mina, poznatije kao Ottawska konvencija, na kojem je uz domaćina, ravnatelja HCR-a Zdravka Modrušana, koordinatorice poslova Sektora za međunarodne odnose i edukaciju Nataše Mateše Mateković te Davora Laure, načelnika Odjela za kontrolu kvalitete i akreditaciju pri HCR-u, nazočila i predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Đurđa Adlešič.
Tema sastanka bila je priprema drugog zahtjev za produljenje roka za ispunjenje obveza po članku 5. Ottawske konvencije, po kojem su zemlje članice dužne ukloniti sve protupješačke mine na području svoje jurisdikcije, a Republika Hrvatska do ožujka 2019. godine.
Nakon uvodnih pozdravnih riječi nazočnih Cathcartu su predstavljena dosadašnja postignuća hrvatskog protuminskog sustava, razlozi koji su ograničili ispunjenje preuzetih obaveza do 2019. godine te planirane aktivnosti u narednom razdoblju, uključujući i predaju zahtjeva za drugim produljenjem, a sve u cilju uspješnog ispunjenja obveza Republike Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO