Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Posjet ukrajinske delegacije HCR-u

31.01.2018

Veleposlanstva Kanade, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva osigurala su sredstva za „Projekt izgradnje kapaciteta za protuminsko djelovanje u Ukrajini“ kojeg u njihovo ime provodi Organizacija za europsku sigurnost i suradnju – Koordinator projekata u Ukrajini (OSCE PCU). Projekt ima 4 zadaće, između kojih i uspostavu sustava protuminskog djelovanja i zakonskog okvira za njegovo funkcioniranje, osnivanje nacionalnog centra za protuminsko djelovanje i izradu nacionalnih standarda,
Prvi korak u uspješnoj realizaciji ovog projekta je uspostava funkcionalnog sustava te je veleposlanstvo UK u Kijevu predložilo da se grupa parlamentaraca koji će biti uključeni u izradu i donošenje Zakona o protuminskom djelovanju, te predstavnici institucija koji sudjeluju u protuminskom djelovanju u Ukrajini, upoznaju sa sustavom jedne od zemalja koja ima dugogodišnje iskustvo, dobro organiziran sustav te može pokazati konkretne rezultate uspostave takvog sustava.
Odlučeno je da bi za Ukrajinu najbolji primjer bila Hrvatska zbog usporedivosti problema te zbog reputacije hrvatskog sustava u međunarodnoj protuminskoj zajednici.
Nastavno je 30. siječnja 2018. godine u sjedištu HCR-a organiziran posjet ukrajinske delegacije. Članove delegacije ugostili su Đurđa Adlešič, predsjednica UV HCR-a, Frane Tomičić, predstavnik MORHA-a u UV HCR-a te ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan.
Posjetiteljima su pomoćnik ravnatelja Tomislav Ban i načelnici Ante Brkljačić, Davor Laura i Kristina Dorosulić prezentirali hrvatski sustav protuminskog djelovanja, tematskim prezentacijama te potom otvorili raspravu s pitanjima.
Ukratko, prezentiran je sustav protuminskog djelovanja u cjelini, od osnivanja do trenutnih postignuća s posebnim naglaskom na organizacijsku strukturu i javne ovlasti HCR-a kroz pozitivne propise; definiranje i obilježavanje minski sumnjivog prostora, izvori sredstava financiranja poslova razminiranja, ustupanje poslova odnosno tržišni model, korištenje MIS portala, sustav kontrole kvalitete poslova razminiranja i ostalo.
Članovima delegacije organiziran je i posjet minski sumnjivom prostoru na području Kotar šume u naselju Mošćenica te je upriličeno postavljanje vijenca i paljenje svijeća na spomeniku minskim žrtvama u Mošćenici.
Drugog dana posjeta ukrajinskoj je delegaciji organiziran posjet poligonu Cerovac gdje su upoznati s radom Centra za testiranje, razvoj i obuku, odnosno postupcima testiranja strojeva i ostale opreme, razvojnim projetiuma te postupcima obuke stručnjaka na polju razminiranja.
Osim u Hrvatskom centru za razminiranje, predstavnici delegacije imali su tematske sastanke u MUP-u, Hrvatskom saboru, Uredu za razminiranje, MORH-u te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.
HCR, kao domaćin posjeta drži isti uspješno odrađen čemu u prilog idu i izrazi zadovoljstva gostiju te obostrani prijedlozi za nastavkom suradnje.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO