Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilježena 20. obljetnica osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje

19.02.2018

Danas je u Sisku obilježeno dvadeset godina osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje, koju su uz djelatnice i djelatnike HCR-a svojom nazočnošću uveličali brojni uzvanici.
Događaj je uveličala nazočnost ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, prvog tajnika Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Christiana Halvorsena, župana Sisačko – moslavačke županije Ivu Žinića i njegovih zamjenika Ivana Celjaka i Romana Rosavca, župana Požeško – slavonske županije Alojza Tomaševića, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova Žarka Katića, državnog tajnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimira Žunca, izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa i člana UV HCR-a Roberta Markta, pomoćnika ministra unutarnjih poslova i člana UV HCR-a Damira Truta, ovlaštenog za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje Hrvoja Debača, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića, načelnika Policijske uprave Sisačko – moslavačke Luke Pešuta, predsjednice Gradskog vijeća Grada Sisak Ivane Krčelić, prvog predsjednika UV HCR-a Ivana Majdaka, predsjednice UV HCR-a Đurđe Adlešič, ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Zdravka Modrušana, predstavnika uprava HCR-ovih partnera, sindikalnih udruga, udruga poslodavaca u humanitarnom razminiranju i mnogih drugih.
Osim pozdravnih govora uzvanicima je pomoćnik ravnatelja Davor Laura održao prezentaciju dvadesetogodišnjih postignuća Hrvatskog centra za razminiranje i hrvatskog protuminskog sustava općenito.
Osnivanjem Hrvatskog centra za razminiranje, 19. veljače 1998. godine, Republika Hrvatska je dobila središnje državno tijelo za organiziranje i koordinaciju svih poslova humanitarnog razminiranja.
Rezultati osnivanja HCR-a i sustavnog djelovanja svih dionika protuminskog sustava najzornije se sagledavaju kroz definiranje i smanjivanje minski sumnjivog područja (MSP). Tako je za istaknuti kako se 1996. godine, prema procjenama koje je napravio UN, MSP prostirao na 13.000 km2 da bi 2005. godine, nakon sustavnog prikupljanja podataka te raspoloživih zemljovida i informacija, HCR definirao MSP na 1.174 km2. Danas minski sumnjivi prostor obuhvaća 405,9 km2, na prostoru 9 županija te 58 gradova i općina.
Hrvatski protuminski sustav bilježi i niz drugih postignuća kroz svoje dvadesetogodišnje djelovanje. Ukratko, uspostavu, sada već duže razdoblje stabilnog tržišta poslova razminiranja, a time i sigurnost pirotehničara te korisnika razminiranog područja. Bilježi se i izniman uspjeh u povlačenju EU sredstava za financiranje poslova razminiranja u iznosu preko 96 milijuna eura, radi čega je, primjerice u godini iza nas udio EU sredstava iznosio visokih 62% proračuna, a u financijskom planu za tekuću godinu čak 52% proračuna. HCR je međunarodno profilirao hrvatski sustav, a zainteresiranost svjetskih protuminskih centara za prijenos stečenih hrvatskih znanja i iskustava sve je veća. Sustav se kontinuirano razvija i u vidu modernizacije kapaciteta, kao i metoda. Konačno, sustav obilježavanja minski sumnjivog prostora koji je uz kontinuiranu, preventivnu i ciljanu edukaciju i informiranje stanovništva o minskoj opasnosti u protekloj godini po prvi puta od osnutka polučio izostanak minskih incidenata i nesreća također držimo iznimnim, ako ne i najvećim uspjehom. Nažalost, od 1996. godine ukupno je stradalo 595 osoba od kojih 203 smrtno. Obavljajući svoj posao stradalo je 130 pirotehničara, od kojih je 38 izgubilo živote te ih se na današnji dan sjećamo s posebnim pijetetom i zahvalnošću.
Na 405,9 km2 Lijepe naše valja još ukloniti minsku opasnost. Zbog povećanih financijskih sredstava očekujemo ubrzani tempo, a prioritet će, kao i do sada biti sigurnost građana i pirotehničara. Uz uvažavanje uvjeta i karakteristika terena kojega je još potrebno razminirati, Hrvatska trenutno priprema zahtjev za produženja roka izvršenja obveza preuzetih Ottawskom konvencijom, koji je u ožujku 2019. godine.
Ravnatelj i svi djelatnici HCR-a iskreno zahvaljuj partnerima, investitorima i donatorima na društvenoj odgovornosti, kao i svim dionicima sustava protuminskog djelovanja, iznad svih pirotehničarima na njihovom nesebičnom obolu za Hrvatsku bez mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO