Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan godišnji sastanak ravnatelja nacionalnih protuminskih programa

15.02.2018

Hrvatski centar za razminiranje i Ured za razminiranje predstavljali su Republiku Hrvatsku na redovnom godišnjem sastanku ravnatelja nacionalnih protuminskih programa i UN-ovih savjetnika u Ženevi. Na skupu koji tradicionalno organizira UN-ova Agencija za protuminsko djelovanje (UNMAS) sudjelovalo je oko 500 sudionika koji su raspravljali o mjestu i ulozi protuminskog djelovanja i svih njegovih sastavnica u svijetu koji se mijenja više nego ikada. Ovogodišnji je skup održan održan pod geslom "Unaprjeđivanje zaštite, mira i razvoja".

Osim sudjelovanja na plenarnom zasjedanju, hrvatsko je izaslanstvo iskoristilo priliku nazočnosti ključnih međunarodnih aktera u protuminskom djelovanju te održalo niz susreta i sastanaka u cilju promocije hrvatskog znanja i iskustva na području protuminskog djelovanja. Između ostalog, prezentiran je jubilarni 15. međunarodni simpozij "Protuminsko djelovanje 2018." koji će se, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, održati od 9. do 12. travnja 2018. u Slanom pokraj Dubrovnika.

U tom smislu, v.d. ravnatelj Ureda Hrvoje Debač i pomoćnik ravnatelja HCR-a za EU fondove i planiranje Davor Laura sastali su se s predstavnicima državnih izaslanstava Turske i Izraela, predstavnicima proizvođača opreme za protuminsko djelovanje te predstavnicima međunarodnih operatora i nevladinih organizacija u protuminskom djelovanju.

Kao i uvijek do sada, jasno se potvrđuje činjenica da je Hrvatska u sasvim posebnoj kategoriji država s minskim problemom, no to nas ne lišava odgovornosti prema međunarodnim obvezama i još jačem angažmanu na nizu područja u kojima kao vjerodostojan međunarodni partner možemo profitirati ne samo politički, nego i gospodarski. Međunarodni skup koji organiziramo u travnju 2018., suradnja s nizom država te ugled koji uživamo na području konvencionalnog razoružanja samo su najočitiji primjeri tog poslanja.
Izvor:Ured za razminiranje

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO