Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Posjet izaslanstva HCR-a Direktoratu za razminiranje Iraka

02.03.2018

28. veljače i 1. ožujka 2018. godine izaslanstvo Hrvatskog centra za razminiranje, Đurđa Adlešič, predsjednica Upravnog vijeća HCR-a, Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a te Mladen Crnković, savjetnik, boravili su u Bagdadu, Republici Irak, na poziv Direktorata za razminiranje i Ministarstva zdravlja i zaštite okoliša Iraka.

Na radnom sastanku hrvatsko je izaslanstvo razmijenilo iskustva u protuminskom djelovanju odnosno humanitarnom razminiranju s domaćinom direktorom Saheb Ahmedom i njegovim suradnicima. Između ostalog, razgovaralo se i o kondicijama sporazuma koje su obje strane voljne potpisati, a prvenstveno glede suradnje koja bi se odnosila na iskustva u normizaciji protuminskog djelovanja (zakon, pravilnici, SOP-ovi), obuku djelatnika, razmjeni podataka i iskustava u području izviđanja MSP-a te uklanjanja EOR-a, suradnji kroz zajednički nastup prema donatorima u vidu osiguranja sredstava za obuku i izlazak na treća tržišta, suradnji na polju znanstvenih projekata i razvoja novih tehnologija te poticanja na suradnju izvoditelja poslova razminiranja u obje zemlje.

Predsjednica Upravnog vijeća Đurđa Adlešič istaknula je okolnost smanjivanja odnosno izostanka minskih nesreća i incidenata u Republici Hrvatskoj, čemu uz uređeni protuminski sustav prvenstveno doprinose različiti i stalni oblici edukacije stanovništva, posebice djece te ostalih ugroženih skupina stanovništva.
Zaključeno je kako i na polju edukacije ima prostora za međusobnu suradnju, poglavito u educiranju djece.

Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, ponudio je čitav niz mogućnosti suradnje i pomoći Iraku u protuminskom djelovanju od strane HCR-a, od uspostave ili nadogradnje sustava protuminskog djelovanja, izrade zakonske regulative, izrade nacionalnih programa, edukacije pirotehničara do opreme i strojeva hrvatskih proizvođača, obuke voditelja pasa, zrakoplovnog izvida te testiranja opreme i strojeva i ostalo.

Drugi dan posjeta održan je susret s program managerom UNMAS-a u Iraku Perom Ludhammerom koji je pokazao dobro poznavanje protuminskog djelovanja u Hrvatskoj te je istaknuo područja u kojima bi se mogla ostvariti suradnja.

Zaključeno je kako će se potpisati Sporazum o suradnji upo usuglašavanju teksta obaju strana.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO