Hrvatski centar za razminiranje

RSS

15. Međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2018“

11.04.2018

Od 9. do 12. travnja 2018. godine, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Slanom, u Admiral Grand Hotelu, održava se 15. Međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2018“ u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje, HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku, d.o.o. i Ureda za razminiranje.
Na otvaranju Simpozija sudionicima su se pozdravnim govorom obratili Zdravko Modrušan, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, Žaklina Marević, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti, mr.sc. Suvad Džafić, član Komisije za razminiranje Bosne i Hercegovine kao zemlje partnera, dr. sc. Mato Franković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, dr. sc. Filip Dragović, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i dr. sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske.
Ovogodišnjem Simpoziju nazoči oko 170 sudionika iz 31 zemlje svijeta (Kolumbije, Saudijske Arabije, Iraka, SAD-a, Izraela, Belgije, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Španjolske, Švedske, Azerbadjana, Malte, Srbije, Bosne i Hercegovine, Turske, Ruske Federacije i drugih).

U sklopu svečanog otvaranja Simpozija predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog centra za razminiranje Đurđa Adlešić uručila je posebna priznanja osobama, organizacijama i državama koje su kroz proteklih 15 godina posebno doprinijele razvoju cjelokupnog koncepta Simpozija, rastu njegovog značaja i međunarodnoj prepoznatljivosti . Među ostalima, nagrađene su dosadašnje zemlje-partneri Simpozija Jordan, Kolumbija i Norveška, organizacije i institucije poput Norveške narodne pomoći, Regionalnog centra za podvodno razminiranje i Ženevskoga međunarodnog centra za humanitarno razminiranje, tvrtke DOK-ING te pojedinci poput uglednoga američkog profesora Kennetha R. Rutherforda, utemeljitelja i direktora Centra za međunarodnu stabilizaciju i oporavak pri Sveučilištu James Madison u Harrisonburgu.

Kao i proteklih 14 godina simpozij je prilika razmijeniti mnoga iskustva u protuminskom djelovanju i prikazati nova tehnička dostignuća.

Na simpoziju su razmatrane neke od ključnih tema kao što su Ottawska konvencija-svijet bez mina do 2025. godine, nove tehnologije u protuminskom djelovanju, pomoć žrtvama mina u okviru koje je predstavljen hrvatski model uključivanja 100% ratnih vojnih invalida Domovinskog rata kao edukatora o opasnostima od mina, povezanost terorizma i eksplozivnih ostataka rata i ostale. Predavači su bili mnogi stručnjaci, sveučilišni profesori, direktori centara za razminiranje koji su svojim iskustvom i autoritetom predstavljene teme učinili zanimljivim sudionicima.

U okviru Simpozija održana je i pokazna vježba na poligonu Gruda u Konavlima. Ondje je prikazan rad drona, testiranje pasa za detekciju mina, rad metaldetektora, dualnih senzora, strojeva za razminiranje. Promovirana je i mobilna aplikacija Mine.info-HR koja upozorava na blizinu minski sumnjivog prostora.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO