Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Minska opasnost u planinama - edukacija članova HPD "Runoslit" Zagreb

17.05.2018

U organizaciji Hrvatskog planinarskog društva "Runolist" Zagreb, u njihovom sjedištu, 16. svibnja 2018. godine, održano je informiranje i edukaciju planinara o minskoj opasnosti u planinama Republike Hrvatske koje su još u minski sumnjivom prostoru. Edukaciju je vodio voditelj HPD "Runolist" Anto -Tonči Buličić, Maja Kutnjak – Stegmayer, vodič GV sekcije HPD ZAGREB-MATICA i Dražen Šimunović, načelnik Odjela za planiranje i edukaciju Hrvatskog centra za razminiranje.
Zbog mogućnosti da budu u neposrednoj blizini minske opasnosti, planinari su jedna od najugroženijih skupina stanovništva te je stoga potrebno redovito održavati preventivne mjere njihove zaštite u čemu HPD "Runolist" može poslužiti kao primjer.
Važno je napomenuti da se od planinara može dobiti povratna informacija o eksplozivnim napravama ili zaostalom oružju na onim područjima za koje MUP RH i HCR do sada nisu imali informacije i spoznaje.
Planinarima su podijeljeni informativno-edukativni materijali o minskoj opasnosti te su upućeni na mogućnost dobivanja preciznih podataka i uvida o stanju miniranosti planina putem mis portala HCR-a. Kao i na mogućnost dobivanja istih od strane HCR-a u obliku karata na njihov osobni zahtjev ili zahtjev matičnog planinarskog društva.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO