Hrvatski centar za razminiranje

RSS

ITF prigodnom izložbom obilježio 20. godina aktivnosti u Hrvatskoj

21.05.2018

Međunarodna zaklada za unaprjeđenje ljudske sigurnosti (ITF Enhancing Human Security - ITF) ove godine, kao i Hrvatski centar za razminiranje, obilježava 20. svog utemeljenja i rada.
ITF je 1998. godine osnovan od strane slovenske i američke Vlade s ciljem prikupljanja sredstava za financiranje humanitarnog razminiranja te protuminskog djelovanja općenito (pomoć žrtvama, edukacija o minskoj opasnosti, itd.) u zemljama s minskim problemom jugoistočne Europe. S vremenom je ITF proširio svoje aktivnosti diljem svijeta, uključivši i zbrinjavanje viškova naoružanja, osiguranje skladišta oružja (PSSM) i dr. RH putem svojih predstavnika i institucija već cijeli niz godina surađuje s ITF-om na različitim protuminskim projektima.
Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan član je Upravnog odbora ITF-a, imenovan odlukom Vlade RH.
Povodom 20. obljetnice, veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, dr.sc. Smiljana Knez i direktor ITF-a, veleposlanik Tomaž Lovrenčič, organizirali su prigodnu izložbu fotografija posvećenih aktivnostima ITF-a diljem svijeta (uključujući i Hrvatsku). Izložba "Zamislimo sutra bez mina" postavljena je u prostorijama slovenskog Veleposlanstva u Zagrebu, a fotografijama različitih aspekata protuminskog djelovanja poseban pečat daje što ih je napravio svjetski poznat fotograf Arne Hodalič.
Otvaranju izložbe, osim predstavnika diplomatskog zbora akreditiranih u RH, nazočio je i ravnatelj HCR-a te se nazočnima obratio s prigodnim riječima zahvale na dosadašnjoj suradnji te, obzirom na još uvijek prisutnu minsku opasnost u Hrvatskoj i regiji, pozvao donatore da i dalje sudjeluju u okvirima protuminskog djelovanja.
Ravnatelj HCR-a u svom je obraćanju također podsjetio kako je od 1999. do 2016. godine kroz ITF-ove donacije (udvostručavanje sredstava donatora) izdvojeno je oko 68,9 milijuna američkih dolara čime je očišćeno preko 32,1 km² minski sumnjivog prostora Republike Hrvatske. Kroz ove operacije pronađeno je i uništeno preko 6500 komada mina i preko 2400 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS-a) – istaknuo je Modrušan.
2000. godine HCR je zajedno s Albanskim i BiH centrom za razminiranje i ITF-om, osnovao SEEMACC s osnovnim ciljem razmjene iskustava, stručnosti i znanja na području protuminskog djelovanja u regiji Jugoistočna Europa.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO