Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Brodsko – posavska županija bez mina

11.06.2018

U nazočnosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, saborskog zastupnika Pere Ćosića, Danijela Marušića, župana Brodsko - posavske županije, pomoćnika ministra unutarnjih poslova Damira Truta, predsjednice UV HCR-a Đurđe Adlešič, ravnatelja HCR-a Zdravka Modrušana i ostalih uzvanika, u Slavonskom Brodu je obilježen završetak razminiranja Županije, odnosno predana je potvrda o isključenosti iste iz minski sumnjivog prostora.

Nakon uvodnih obraćanja i kratke prezentacije od strane Nikše Bogdanića, pomoćnika ravnatelja HCR-a, kojom je predstavljen dugogodišnji proces uklanjanja mina, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje uručio je potvrdu o razminiranosti rodsko posavske županije županu Mrušiću.

“Brodsko-posavska županija u potpunosti je isključena iz minski sumnjivog područja u što je posljednjih godina uloženo 203 milijuna kuna. Pred kraj razminiranja, preostalo cjelokupno poljoprivredno zemljište razminirano je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ustrajno nastavljamo raditi na jednom od prioriteta Vlade, a to je Hrvatska bez mina” rekao je ministar Božinović te dodao kako su prema početnim procjenama minama bile zagađene površine 14 naših županija, a potkraj svibnja ove godine, kada su na području Okučana dovršeni posljednji poslovi razminiranja, minski je sumnjivo 6 županija manje.
Ministar je simbolično “zadnju minu” predao načelniku Općine Okučani Aci Vidakoviću.

Od 1996. godine na području Brodsko - posavske županije od mina je stradalo 16 osoba, od kojih 10 smrtno. Obavljajući hrabro i nesebično zahtjevan i rizičan posao razminiranja, život je u toj županiji izgubilo i četvero pirotehničara.
“Posljednje smrtno stradavanje na razini države dogodilo se potkraj 2016. godine, upravo ovdje, u Brodsko - posavskoj županiji. No od tada - izuzetno je važno naglasiti - nije bilo minskih nesreća ni incidenata. To smatram najvećim uspjehom protuminskog sustava ostvarenim prvenstveno osiguranom stabilnošću tržišta poslova razminiranja sto implicira i sigurnost pirotehničara.“ zaključio je ministar Božinović.

Ravnatelj Modrušan, u svom obraćanju, između ostalog je posebice naglasio podatak koji najzornije prikazuje veličinu i zahtjevnost zadatka Hrvatskog centra za razminiranje, a to je vratiti minski sumnjivo područje zajednici na uporabu, kroz isključivu javnu ovlast dodijeljenu djelatnicima Centra. Radi se o poslovima tehničkog i općeg izvida kojima je iz minski sumnjivog prostora Brodsko posavske županije isključeno 123,6 četvornih kilometara, što je četverostruko veća površina od razminiranog područja.

„Koristim prigodu zahvaliti investitorima i donatorima financijskih sredstava za razminiranje Brodsko posavske županije koji su uz sredstva Državnog proračuna dugi niz godina financirali poslove razminiranja na području Brodsko – posavske županije. Moja zahvala ne bi bila cjelovita da se posebno ne zahvalim svim djelatnicima sustava protuminskog djelovanja, posebice pirotehničarima koji svakodnevno obavljaju zahtjevne i opasne poslove razminiranja.
Uvjeren sam da sinergijskim djelovanjem svih navedenih subjekata u protuminskom djelovanju možemo ostvariti naš zajednički cilj, a to je «Hrvatska bez mina» - zaključio je ravnatelj HCR-a.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO