Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Posjet američkog Veleposlanika HCR-u

10.09.2018

U ponedjeljak, 10. rujna 2018. godine Hrvatski centar za razminiranje posjetio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj NJ.E. W. Robert Kohorst, savjetnica za gospodarstvo Nicole Warin i voditelj trgovinskog ureda Damjan Benčić
U ime HCR-a visoke su predstavnike ugostili Đurđa Adlešič, predsjednica UV HCR-a, Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a, te Davor Laura i Ante Brkljačić, pomoćnici ravnatelja HCR-a.
Uvodno su domaćini izrazili zadovoljstvo posjetom te je istaknuta zahvalnost na prepoznavanju minskog problema Republike Hrvatske od strane SAD-a te na njihovom izravnom uključivanju u rješavanju istog, prvenstveno osiguranjem financijskih sredstava za razminiranje.
Pomoćnik ravnatelja Davor Laura visokim je gostima prezentirao ustroj, djelovanje, postignuća te buduće izazove Centra. U sadržajnoj prezentaciji Laura je nazočnima posebice istaknuo veliki uspjeh HCR-a u osiguranju bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, kao i međunarodnu profilaciju HCR-a kako u regiji tako i u svijetu na polju prenošenja stečenih znanja i iskustava.
Tijekom sastanka razgovaralo se o postojećim projektima financiranima od strane američkog State Departmenta, pri čemu je, uz poslove razminiranja, važan naglasak stavljen i na kontrolu te upravljanje skladištima streljiva. Istodobno, predstavnici HCR-a, upoznali su Veleposlanika Kohorsta sa širokim rasponom aktivnosti koje protuminski sustav RH može ponuditi u pogledu razvojne suradnje i humanitarne pomoći, s posebnim naglaskom na edukativne aktivnosti te najvišu razinu stručnosti djelatnika u razminiranju.
Zaključno je potvrđena otvorenost obiju strana za nastavkom suradnje u pogledu protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO