Hrvatski centar za razminiranje

RSS

1.060 mina uklonjeno iz Biljskog rita u blizini Osijeka

23.10.2018

Pirotehničari tvrtke RUMITAL d.o.o. Zagreb i podizvoditelja prilikom razminiranja područja označenog idejnim planom "Veliko polje - Biljski rit", u Osječko-baranjskoj županiji, tlocrtne površine 4,9 četvornih kilometara pronašli su čak 1.060 mina (730 kom protuoklopnih te 330 protupješačkih mina).
Pronalazak je privukao pažnju medija stoga je na radilištu organizirano snimanje uništavanja dijela pronađenog MES-a te izjava ravnatelja HCR-a Zdravka Modrušana te voditelja radilišta izvoditelja Zorana VAsiljevića.
Važno je za istaknuti kako su navedena minsko eksplozivna sredstva pronađena na, do sada odrađenih, nešto više od 900. 000 četvornih metara, dok se prema pokazateljima i saznanjima nakon ulaska u minsko sumnjivo područje, procjenjuje pronalazak preko 3000 mina.
Obzirom na količinu pronalazaka te blizinu naselja, uništavanje pronađenog MES-a predstavljalo bi sigurnosni problem, bilo bi dugotrajno te bi uznemirivalo stanovništvo, stoga su na poziv izvoditelja i zamolbu HCR-a, djelatnici Protueksplozijske služne MUP-a izuzeli 954 mine koje će biti uništene na poligonu.

Potsjetimo kako se navedeni poslovi izvode u sklopu projekta NATURAVITA, kroz koji se poslovi razminiranja šuma i zaštićenog šumskog zemljišta financiraju sredstvima Europskog fond za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15%.
Ukupna vrijednost svih poslova u okviru projekta NATURAVITA iznosi 250,2 milijuna kuna, a razminirat će se 25,3 četvorna kilometara.

Snimak uništavanja pronađenih mina pogledajte ovdje

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO