Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Posjeta francuske Nacionalne komisije za uništavanje protupješačkih mina

04.06.2003

U okviru informativne posjete Republici Hrvatskoj, 3. lipnja 2003. godine, delegacija francuske Nacionalne komisije za uništavanje protupješačkih mina posjetila je HCR. Delegaciju je predvodila gđa. Brigitte Stern, predsjednica Odbora za razminiranje (CNEMA), gospodin Gérard Chesnel, veleposlanik Republike Francuske za razminiranje, te predstavnik Ministarstva vanjskih poslova gosp. Michćl Baran zadužen za financijske poslove. Uz visoku delegaciju u pratnji je bio i veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Francis Bellanger u pratnji vojnog izaslanika Paskal Hart i prvog tajnika veleposlanstva Philippe Latapie. Protokolu u HCR-u bili su nazočni i gospoda Philippe Chabasse, koordinator «Handicaps International», te predstavnik Francuske u misiji OSCE, gosp. Michćl Dreneau, voditelj Koordinacijskog centra.

Delegaciju je u HCR-u primio ravnatelj Oto Jungwirth, te ih upoznao sa HCR-om, organizacijom, postignućima i planovima. Tijekom terenskog obilaska Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja i predstavnici tvrtke «Doking» upoznali su goste sa radilištem Glinska poljana, metodama i načinima rada, te završnom kontrolom kvalitete razminiranja. Tom prilikom prikazan je rad stroja MV4 i strojeva za uklanjanje vegetacije. Gosti su bili iznenađeni kada su na posebno previđenim mjestima za uklanjanje protutenkovskih mina vidjeli 430 različitih mina i NUS-a, te se uvjerili u svu složenost i opasnost razminiranja u RH.

Nastavak terenskog obilaska uslijedio je posjetom Kostajnici i Volinji. Volinja je predstavljena kao specifičan projekt u kojem je osnova velik broj NUS-a koji su raspršeni nakon eksplozije vojnog skladišta. Delegacija se na kraju odlučila za pomoć u financiranju projekta koji im je prethodno dostavljen i predstavljen, a to je 43 000 m2 prostora za razminiranje u Općini Trpinja, K.O. Bršadin u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Odlučili su da projekt pomognu do iznosa od 100.000,00 EURA, a potpisivanje ugovora posredstvom veleposlanstva u Zagrebu će uslijediti ovih dana.

Na kraju je delegacija u pratnji veleposlanika Bellangera posjetila izložbu u Sisku «Keramika Sisak 1700» koja je postavljena kao prodajna, a čine ju djela 100 umjetnika iz 35 zemalja svijeta. Prihod je namijenjen razminiranju predjela u Mošćenici. Zajednički je zaključak da je visoka delegacija izuzetno zadovoljna sa prikazom protuminskog djelovanja u RH, te da će se suradnja sa HCR-om nastaviti.

NOVOSTI

15. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2018.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
372,40 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO