Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Njemačka će financirati razminiranje minskih polja na granici s Mađarskom te u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji

21.06.2004

21. lipanj, Sisak- Danas je na svečanom potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između ASB-a i Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) u Sisku istaknuto da će Savezna Republika Njemačka ove godine, posredstvom njemačke humanitarne udruge "Arbeiter Samariter Bund" (ASB), u sklopu Pakta o stabilnosti, financirati razminiranje minskih polja na granici s Mađarskom, te u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Memorandum su svečano u Sisku potpisali zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić, te pročelnik ASB-ova ureda u Hrvatskoj Hugo van Veghel i voditelj ASB-ova ureda u Ivanić Gradu Wolfgang Raschka.

Donacijom će se financirati razminiranje 7 minskih polja na granici s Mađarskom, blizu Baranjskoga Petrova Sela u petlovečkoj općini u Osječko-baranjskoj županiji, površine 285.000 četvornih metara, dva projekta razminiranja u Sunji i u naselju Klobučaku kod Siska u Sisačko-moslavačkoj županiji, površine 170.000 četvornih metara, te projekte razminiranja u naseljima Banskom Kovačevcu i Marušićima u lasinjskoj općini u Karlovačkoj županiji, površine 127.480 četvornih metara.
Njemačka Vlada u sklopu Pakta o stabilnosti treću godinu zaredom pomaže da se razminiraju minska polja, a od godine 1998. njemačka Vlada pomogla je razminiranju s više od 4 milijuna eura, a Hrvatskoj je pomogla i novcem koji daje na raspolaganje Europskoj uniji u sklopu CARDS-programa, u kojemu participira s oko 25 %. Nakon potpisivanja Memoranduma u Sisku, predstavnici HCR-a i ASB-a obišli su razminirane terene u Gorama kod Petrinje i u Lasinji kod Karlovca.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO