Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Premijer Luksemburga u Mošćenici

28.10.2004

Predsjednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga Jean-Claude Juncker posjetio je danas u Mošćenici kod Petrinje lokaciju projekta koji je razminiran uz financijsku pomoć luksemburške vlade. U ime Hrvatskog centra za razminiranje na velikoj pomoći u razminiranju Hrvatske zahvalio je ravnatelj Oto Jungwirth, koji je napomenuo da je od 1991.godine u Mošćenici stradalo 28 ljudi, od toga, iz Ulice kralja Tomislava u kojoj se nalazi spomenuti projekt, ukupno je smrtno stradalo 7 osoba.
Na zgradi Mjesnog odbora u središtu Mošćenice svečano je otkrivena ploča zahvale luksemburškoj vladi, koju su podignuli stanovnici toga mjesta u znak zahvale na velikoj pomoći u razminiranju.


Vlada Velikog Vojvodstva Luksemburga do sada je financirala četiri projekta pretraživanja i razminiranja u Republici Hrvatskoj, ukupne površine 461.000 m2. Ukupan iznos donacija Vlade Luksemburga Republici Hrvatskoj iznosi 500.000 EUR-a.
Luksemburškoj vladi i njezinu predsjedniku Junckeru zahvalili su potpredsjednica Vlade i predsjednica zaklade «Hrvatska bez mina» Jadranka Kosor, sisačko-moslavački župan i predsjednik Savjeta HCR-a Đuro Brodarac, gradonačelnik Grada Petrinje Miroslav Gregurinčić, te predsjednik Mjesnog odbora i zamjenik gradonačelnika Darko Dumbović. Premijer Juncker je rekao da njegova zemlja neće napustiti ovu regiju sve dok i jedan kvadrat bude zagađen minama, te će i dalje pomagati u razminiranju Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO