Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Savjet HCR-a prihvatio nacrt Nacionalnog programa protuminskog djelovanja do 2009. godine

21.10.2004

Danas je u Zagrebu održana 6. sjednica Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje, pod predsjedanjem g. Đure Brodarca, predsjednika Savjeta.
Na sjednici je razmatran i prihvaćen nacrt Nacionalnog programa protuminskog djelovanja za razdoblje od 2005. do 2009. godine. Završetkom provođenja općeg izvida stvoreni su preduvjeti za izradu programa protuminskog djelovanja do 2010. godine, obzirom da je tim postupkom u potpunosti definirana površina i struktura minski sumnjivog prostora u Republici Hrvatskoj koja iznosi 1.174 km2. Procijenjeno je da bi za uklanjanje minske opasnosti u RH do kraja 2009. godine trebalo osigurati financijska sredstva u iznosu cca 3,73 milijarde kuna.


Ciljevi definirani Nacrtom su: uklanjanje svih minskih polja i uklanjanje minske opasnosti s područja za obnovu kuća i infrastrukture, te poljoprivrednih površina, livada i pašnjaka uz kontinuirano održavanje obilježenosti MSP-a; edukativnim programima obuhvatiti stanovništvo koje živi u okruženju MSP-a, pružiti skrb i rehabilitaciju minskim žrtvama, te pozicionirati i promovirati hrvatski sustav protuminskog djelovanja u međunarodnoj zajednici. Nacrtom je utvrđeno da postojeći kapaciteti omogućuju realizaciju utvrđenih ciljeva do 2009. godine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO