Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Njemački veleposlanik posjetio razminirano područje u Sisačko-moslavačkoj županiji

10.11.2004

Sunja, 10.11.2004., Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj g. Juergen A. R. Staks, izaslanik obrane pukovnik u G. s. Wolfgang K. P. Shulz i voditelj programa njemačke humanitarne organizacije ASB Wolfganga Raschka posjetili su Krivaj Sunjski, gdje je završen projekt razminiranja na površini 72.771 m2 na kojoj je pronađeno i uklonjeno 210 različitih mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Domaćini izaslanstvu SR Njemačke i ASB-a bili su načelnik Općine Sunja Josip Kozarić, direktor tvrtke DOK-ING Slavko Majetić, te zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić. Visokim gostima prikazan je rad strojeva za razminiranje, metodologije rada i minsko eksplozivna sredstava. U nastavku razgovora u Općini Sunja, veleposlanik je upoznat s problemom mina u Republici Hrvatskoj, potrebnim financijskim sredstvima za provedbu projekata, te općim gospodarskim stanjem na području Općine Sunja. Veleposalnik je izrazio svoje zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, te obećao nastavak pomoći, a sam će se osobno založiti pri vladi SR Njemačke za osiguranjem financijskih sredstava, sa željom da u vrijeme njegovog mandata više u Sunji ne bude mina.


Od 1998. godine do danas Savezna Republika Njemačka je direktno i u potpori Paktu stabilnosti, te kroz implementacijsku agenciju ASB donirala Republici Hrvatskoj ukupno 4,12 milijuna eura za razminiranje. Svi projekti su bili vezani za obnovu stambenih objekata na ratom stradalim područjima i sadržavali su veći broj minskih polja i neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Tijekom ove godine ukupno je dodijeljeno na realizaciju 14 projekata površine 772.392 m2. Do danas je završeno 11 projekata, čime je obuhvaćena površina 464.628 m2. U tijeku je dovršenje projekta Strmen i aneksa projekta poljoprivredne površine u Krivaju Sunjskom. Ako vremenske prilike dopuste, posredstvom ASB-a realizirat će se do kraja ove godine jedan projekt na prostoru Sisačko-moslavačke županije i jedan na području Ličko-senjske županije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO