Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Kraljevina Norveška financira projekt vrijedan 9,2 milijuna norveških kruna

21.12.2004

Direktor Državne agencije za kartografiju i katastar Kraljevine Norveške Knut Flathen i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirth jučer su u Oslu potpisali Ugovor o donaciji Kraljevine Norveške HCR-u vrijedan 9,2 milijuna Norveških kruna.

Donacija je namijenjena projektu «CROMAC SCAN CENTAR» koji će biti osnovno sredstvo za pretvaranje postojećih minskih podataka koji postoje na papiru u digitalni oblik pogodan za unos u Minski informacijski sustav (MIS) Hrvatskog centra za razminiranje. Donacija će pokriti cjelokupne troškove opreme, programskih aplikacija i obuke, što će znatno doprinijeti povećanju kapaciteta pohrane podataka, te će omogućiti vrlo kvalitetno i brzo skeniranje svih zapisa sa skica i zemljovida (HCR raspolaže s 10.000 minskih zapisnika u kojima se nalazi 25.000 minskih skica), te će se s velikom preciznošću moći kreirati osnovni geodigitalni podaci o položaju mina, zapreka i crta borbenih djelovanja.
Projekt će se implementirati u naredne dvije godine, s tim da će najveći dio projekta biti realiziran tijekom 2005. godine, a podatke će moći koristiti sve zainteresirane institucije u Republici Hrvatskoj, kao što su Državna geodetska uprava i drugi.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO