Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Oprema za Scan Centar stigla u HCR

10.02.2005

Direktor Državne agencije za kartografiju i katastar Kraljevine Norveške Knut Flathen i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirth potpisali su u prosincu prošle godine Ugovor o donaciji Kraljevine Norveške HCR-u vrijedan 9,2 milijuna Norveških kruna (cca 8,3 milijuna kuna). Ovih je dana oprema za Scan Centar stigla u Hrvatski centar za razminiranje, a idući tjedan se očekuje dolazak stručnjaka iz norveške tvrtke Pro Captura koja je nositelj instaliranja Scanera, a koji će opremu i programe pripremiti za korištenje. Projekt će se u potpunosti implementirati u naredne dvije godine, s tim da će najveći dio projekta biti realiziran tijekom ove godine.

Scan Centar će omogućiti kvalitetno i brzo skeniranje svih zapisa sa skica i zemljovida te će se s velikom preciznošću moći kreirati osnovni geodigitalni podaci o položaju mina, zapreka i crta borbenih djelovanja. To će biti osnovno sredstvo za pretvaranje postojećih minskih podataka koji postoje na papiru (u analognom obliku) u digitalni oblik pogodan za unos u Minski informacijski sustav (MIS) Hrvatskog centra za razminiranje.
Realizacijom ovog projekta HCR postaje i regionalno značajan centar za pružanje usluga skeniranja članicama SEEMAC-a (Vijeća za koordinaciju protuminskog djelovanja u Jugoistočnoj Europi) i instaliranja odgovarajućih programskih paketa za ostale protuminske centre u Regiji.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO