Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sastanak u Ministarstvu kulture u vezi MSP-a zaštićenih područja prirode

01.03.2005

U srijedu, 23. veljače 2005 g. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Oto Jungwirth i zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić održali su pripremni sastanak u Ministarstvu kulture – Upravi za prirodnu baštinu i upoznali ih sa stanjem minski sumnjive površine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

1. ožujka održan je sastanak kojem su nazočili svi ravnatelji zaštićenih područja prirode, iz Ministarstva kulture pomoćnici ministra Branko Štulić i Marina Mlakar, Kornelija Pintarić, Zlatimir Kaštelanac iz Ministarstva unutarnjih poslova RH – Inspektorata i zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić. Ministarstvu i ravnateljima nacionalnih parkova predani su CD-ovi sa stanjem minski sumnjivog prostora u granicama zaštićene prirode, oznakama minske opasnosti, te stanjem MSP-a u graničnim općinama.


Dogovorena je suradnja oko čuvanja oznaka minske opasnosti, te prijedloga za postavljanje dodatnih po procjeni ravnatelja i stručnih službi nacionalnih parkova i parkova prirode.
Ministarstvo kulture će žurno objediniti sve prioritete za razminiranje i dostaviti ih HCR-u. Zajedničkim snagama i sinergijom nastojat će se što više lobirati za donacije, uključiti sredstva predpristupnog fonda ISP-a u razminiranje, a također i sredstva Svjetske banke u razminiranje močvarnih prostora, kao što su Kopački rit i Lonjsko polje.
Veličina i značaj ovog problema, od gotovo 120 km2, zahtijeva posebnu pažnju i angažman svih zainteresiranih strana, a pomoćnik ministra Štulić zaključuje da zaštićena područja prirode trebaju biti prepoznata kao prvi prioritet.

Osim ovih tema, bilo je govora i o protupožarnoj zaštiti i općenito o pripremi turističke sezone na ovim lokacijama. Idućeg tjedna očekuje se posjeta gđe. Rite Klese iz Svjetske banke.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO