Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Do 2008. godine 17 milijuna eura za razminiranje

02.05.2005

Sisak, 2. svibnja – Anand K. Seth, direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku i Ivan Šuker, ministar financija Republike Hrvatske potpisali su danas u Sisku Ugovor o zajmu vrijedan 35 milijuna eura za Projekt socijalnog i gospodarskog oporavka nerazvijenih područja u Hrvatskoj.
Projekt oporavka nerazvijenih i ratom pogođenih područja vrijedan je ukupno 60 milijuna eura, provest će se u 13 županija i financirati s 35 milijuna eura od zajma i 25 milijuna eura iz državnog proračuna.
Osim razvoja lokalne zajednice, društvenih institucija i troškova upravljanja projektom, novac će biti uložen i u razminiranje, koje će biti financirano sa 17 milijuna eura. Ta sredstva će biti utrošena za razvojne gospodarske projekte kojima je razminiranje preduvjet.


Sredstva Projekta će biti uložena u financiranje niza projekata koje predlažu i provode zajednice i poslovni subjekti s područja posebne državne skrbi, a koji doprinose gospodarskom oporavku tih područja. Direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku Anand K. Seth istaknuo je da projekt nudi velike mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta i smanjenja visoke stope nezaposlenosti na ratom pogođenim područjima u Hrvatskoj.
Svečanosti su prisustvovali župan Sisačko-moslavačke županije Đuro Brodarac, gradonačelnik Grada Siska Dinko Pintarić, saborski zastupnici s područja Županije, te ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth. Nakon potpisivanja Ugovora, uzvanici su obišli Hrvatski centar za razminiranje gdje ih je ravnatelj upoznao s aktualnostima vezanima uz rad HCR-a, te im predstavio nedavno otvoreni Scan centar koji omogućuje brzo skeniranje svih zapisa sa skica i zemljovida.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO