Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Visoka delegacija Republike Alžir posjetila HCR

11.04.2005

Visoka delegacija Alžirske Narodne Demokratske Republike u sastavu veleposlanik Republike Alžir u Madžarskoj g. Salah Lebdioni, direktor Općeg odjela nacionalne sigurnosti g. Haddadine Mourad, tajnik Odjela u MUP-u g. Soukehali Zorrouk i glavni zapovjednik MUP-a g. Talhi Tayeb, posjetili su danas Hrvatski centar za razminiranje, u sklopu četverodnevnog boravka u Republici Hrvatskoj. Svrha posjete bila je uspostava suradnje s HCR-om na pitanjima metoda i tehnika uništavanja ubojnih sredstava, materijala i opreme potrebnih za uništavanje protupješačkih mina i drugih ubojnih sredstava, te potreba za informacijama o obuci pirotehničara koja se provodi u Republici Hrvatskoj.
Gosti su iskazali veliki interes za organizaciju i uspostavljeni sustav razminiranja u RH, zanimao ih je model organizacije te način njegove uspostave. Načelnik Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete Tomislav Ban prezentirao je gostima sustav protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, kapacitete tvrtki za razminiranje, a metode rada i tehnike uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) gostima je prezentirao Interni nadzornik-Savjetnik za NUS Dražen Šimunović.


Nakon prezentacije sustava protuminskog djelovanja, gosti su posjetili radilište u Volinji, gdje su se upoznali s minskim problemom, organizacijom radilišta i načinom izvođenja radova. Članovi delegacije izrazili su zahvalnost za pružene informacije, obzirom da Republika Alžir nema niti nacionalni plan niti financijska sredstva za protuminsko djelovanje, te su sada u fazi prikupljanja svih relevantnih informacija, kako bi osnovali koordinacijski odbor koji će služiti kao ključna točka za provedbu programa protuminskog djelovanja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO