Hrvatski centar za razminiranje

RSS

USPJEŠNO ZAKLJUčENO DRUGO MEđUNARODNO SAVJETOVANJE S TEMOM STROJEVA KAO DIJELA HUMANITARNOG RAZMINIRANJA

27.04.2005

Na drugom međunarodnom savjetovanju u Šibeniku pod nazivom «Humanitarno razminiranje 2005.» u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje i HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. okupilo se 148 sudio nika iz 32 zemlje svijeta. Danas, posljednjeg dana Savjetovanja, donesene su ocjene i zaključci o protekla tri dana za vrijeme kojih su svi imali priliku saznati nešto o uporabi strojeva u humanitarnom razminiranju. Svi sudionici su se složili da je Simpozij u potpunosti uspio i ispunio svoju svrhu, a to je izmjena iskustava i znanja kao i međusobno povezivanje znanstvenika, tvrtki za razminiranje, proizvođača strojeva i zaštitne opreme te brojnih vladinih i nevladinih organizacija koje se bave minskom problematikom.

Strojno razminiranje prepoznato je kao sadašnjost i budućnost, te osnova u humanitarnom razminiranju, i gotovo svi sudionici daju maksimalnu potporu strojnoj pripremi terena koja omogućava siguran, brz i jeftiniji oblik uklanjanja minske opasnosti. Često puta spominjan ljudski faktor pokazao je da strojevi i druge prikazane tehnike i tehnologije ne mogu nadomjestiti čovjeka, pirotehničara, što znači da je strojno razminiranje kao i upotreba drugih metoda isključivo u funkciji ljudskog faktora, te da sve metode imaju svoje mjesto i ulogu. Iskazano je također da niti jedna metoda ne može samostalno biti sigurna već je izražen stav da budući simpozij treba tematski obraditi kombinirane metode i upotrebu dvostrukih alata kako bi cijeli posao bio sigurniji.
Strojevi u humanitarnom razminiranju razvijeni su s ciljem povećavanja sigurnosti tijekom obavljanja tako opasnog posla kao što je razminiranje, a također i poboljšanja učinkovitosti. Posebno velikim pohvalama popraćena je demonstracija rada 11 strojeva za razminiranje, što je ujedno bilo i prvi put da se na jednom mjesto pokaže toliki broj strojeva za razminiranje u praktičnim uvjetima rada.
Zaključeno je da ovim Savjetovanjem tema nije iscrpljena, te su sugerirane moguće teme savjetovanja koje bi se održalo i sljedeće godine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO