Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan sastanak predstavnika Europske komisije, ćSA-imc consultinga, MVP-a i HCR-a

21.04.2005

Danas je u HCR-u održan sastanak predstavnika Europske komisije g. Peetersa, Ministarstva vanjskih poslova, delegacije iz ĆSA-imc consultinga i zamjenika ravnatelja HCR-a g. Ivanušića. Tema sastanka bilo je razminiranje šireg područja izgradnje i rekonstrukcije vodovodne infrastrukture u Sisačko-moslavačkoj županiji, sredstva CARDS 2003 u okviru ROP-a, korištenje sredstava Europske komisije za razminiranje graničnog pojasa RH, uključivanje Državnog proračuna u razminiranje projekata koji se financiraju sredstvima donatora i korištenje sredstava CARDS 2003 u okviru ROP-a u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Požeško-slavonskoj županiji.
Predstavnici HCR-a su upoznali g. Peeters-a s odabranim površinama u Sisačko-moslavačkoj županiji koje su minski zagađene, a vezane su za prostore izgradnje i rekonstrukcije vodovodne infrastrukture. Ukupno je 17 lokacija na površini od 1.920.000 m2. Predstavnici imc consulting-a su izjavili da je Partnersko vijeće Sisačko-moslavačke županije načelno prihvatilo razminiranje kao potporu izgradnji i rekonstrukciji vodovodne infrastrukture u Županiji.


Nadalje je g. Peeters obavijestio HCR da Europska komisija posjeduje 1,6-2 milijuna eura planirana za razminiranje graničnog pojasa RH (Cross-border). G. Peeters je iznio mišljenje da bi HCR u cilju povećanja donatorskih sredstava trabao sufinancirati donatorske projekate sredstvima Državnog proračuna. Na taj način bi se stvorio veći interes donatora i mogućnost za financiranje većih projekata koji bi se nudili većem broju donatora. Europska komisija će sukladno tome dostaviti HCR-u listu projekata koje žele financirati u Zadarskoj županiji, na prostorima održivog povratka, a za koje predlažu i uključenje sredstava Državnog proračuna.
Kao jedan od dobrih primjera g. Peeters je iznio tvrtku Maraska d.d. koja sama želi financirati razminiranje površina na kojima će pokrenuti proizvodnju, time povećati zaposlenost i stav je Europske komisije da je to upravo projekt koji bi HCR trebao zasigurno sufinanirati sredstvima Državnog proračuna. Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova g. Marelić se obvezao upoznati s tim planovima sva veleposlanstva i konzularna predstavništa RH u inozemstvu i pokušati skupiti dio sredstava. G. Peeters smatra da bi za razminiranje, posebice za korištenje predpristupnih fondova EU-a bilo dobro kada bi se odredilo jedno ministarstvo koje bi bilo zaduženo za razminiranje. Predložio je predstavniku MVP-a izradu prijedloga za korištenje sredstava predpristupnih fondova.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO