Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Samoinicijativno uklanjanje mina ugrožava sigurnost građana

19.05.2005

Posljednjih dana učestalo dobivamo informacije o samostalnom uklanjanju mina s poljoprivrednih površina od strane p oljoprivrednika. Zbog velike opasnosti koju iza zivaju takvi postupci, apeliramo na savjest građana koji u svom posjedu imaju zemljišta koja se nalaze na područjima koja pripadaju minski sumnjivima i koja su kao takva i označena znakovima upozorenja, da nikako ne uklanjaju mine iz zemlje samostalno, jer na taj način dovode u opasnost sebe, druge ljude koji se kreću uz ta područja, a i pirotehničare koji će kasnije morati stručno tretirati te površine.

Hrvatski centar za razminiranje raspolaže sa 7.247 zapisnika, u kojima se nalaze podaci o ukupno 246.287 mina, od toga 157.244 protupješadijske i 89.043 protuoklopne. Najveći broj mina nalazi se upravo u Osječko-baranjskoj (51.688) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (44.646 mina), u kojima su ujedno i najveće površine minski sumnjivih poljoprivrednih površina. U Osječko-baranjskoj županiji 57,4 km2 su minski sumnjive površine, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji MSP se prostire na 56,8 km2 poljoprivrednih površina.
Minski zapisnik sadrži podatke o broju, vrsti i rasporedu mina, razmaku redova u minskom polju, te koordinate minskog polja. Samoinicijativno uklanjanje mina s poljoprivrednih i drugih površina, stvara velike probleme prilikom izvođenja operacija pretraživanja i razminiranja, jer se time narušava broj i raspored mina, te izvoditelj radova nema podatke o tome što se dogodilo s minama koje nedostaju. Narušavanjem strukture minskog polja otežava se kvalitetno pozicioniranje i utvrđivanje stvarnog stanja, što uvelike otežava i dodatno povećava opasnost pri radu pirotehničara.
Zbog toga još jednom apeliramo na sve građane: NEMOJTE SAMOINICIJATIVNO UKLANJATI MINE S POLJOPRIVREDNIH ZEMLJIŠTA KOJA SU OZNAČENA KAO MINSKI SUMNJIVA PODRUČJA, JER TIME UGROŽAVATE SIGURNOST SVIH LJUDI!

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO