Hrvatski centar za razminiranje

RSS

16. sastanak članica SEEMACC-a

23.10.2006

U srijedu, 25. listopada ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth sudjelovat će na 16. sastanku članica Vijeća za koordinaciju protuminskog djelovanja u Jugoistočnoj Europi (SEEMACC-South-Eastern Europe Mine Action Coordination Council), koji će se održati u Ohridu u Makedoniji. Na sastanku će se razgovarati o minskoj situaciji na Kosovu, procjeni i stanju miniranosti područja uz rijeku Dunav u Srbiji, obuci za nadzor kod podvodnog razminiranja, standardima u edukaciji o opasnostima od mina u Bosni i Hercegovini, te o temama važnima za širu protuminsku zajednicu.

SEEMACC su 2000. godine osnovali centri za razminiranje iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Međunarodna zaklada za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) iz Slovenije. Razlog osnivanja bila je potreba za razmjenom iskustava, znanja i promišljanja u području razminiranja. Nešto kasnije, članice SEEMACC-a su postali centar za razminiranje Srbije i Azerbejdžana, Centar za podvodno razminiranje iz Crne Gore, a status promatrača imaju Centar za obuku pasa iz Bosne i Hercegovine, Misija UN-a na Kosovu, te HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku iz Hrvatske.
Osnutkom SEEMACC-a omogućena je aktivna razmjena iskustva i znanja kao i suradnja s ostalim nacionalnim centrima za protuminsko djelovanje u regiji Jugoistočne Europe. Pruža se prilika davanja aktivne pomoći ostalim nacionalnim centrima za protuminsko djelovanje u Regiji, iniciranje zajedničkih projekata kao i zajednički nastup prema donatorskoj zajednici.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO