Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija o opasnostima od mina za francusko-hrvatsku nevladinu organizaciju

02.08.2005

2. kolovoza 2005., u Hrvatskoj Kostajnici, održana je prezentacija minske situacije u Sisačko-moslavačkoj županiji te edukacija o opasnostima od mina francusko-hrvatskoj nevladinoj organizaciji "Nacrtaj mi osmijeh". Ova će organizacija raditi s djecom Hrvatske Kostajnice, Dubice, Sunje, Dvora i Gvozda tijekom mjeseca kolovoza. Kako se ove općine nalaze u minsko sumnjivom prostoru zatraženo je predavanje o općoj situaciji u ovom području, te o stanju miniranosti istoga.
Prvi dio prezentacije vodio je g. Michel Dreneau, Voditelj ureda OESS-a u Sisku, g. Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja HCR-a, predstavio je minski problem u Hrvatskoj i rad Hrvatskog centra za razminiranje, dok je gđa. Ljiljana Čalić-Žmirić, Savjetnica za edukaciju o opasnostima od mina i pomoć žrtvama mina u HCR-u, predstavila rizike od mina te postupke ponašanja u minski sumnjivim prostorima.


Mladi ljudi iz šest različitih evropskih zemalja, između ostalog iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pozorno su slušali prezentaciju, aktivno sudjelovali i postavljali pitanja vezana uz njihovu vlastitu sigurnost. G. Mirko Ivanušić im je pokazao i objasnio zemljovid miniranosti jedne od minski sumnjivih općina te napomenuo da je HCR dostavio takve zemljovide miniranosti načelnicima općina i policijskim upravama, te su im stoga svi podaci dostupni direktno na terenu na kojem će raditi. Posebno je naglašena važnost oznaka opasnosti te zatraženo od sudionika prezentacije da ih poštuju kroz ponovljene osnovne poruke edukacije: NE IDI! NE DIRAJ!

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO