Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Velika zainteresiranost inozemnih stručnih institucija za ispitni poligon u Benkovcu

07.10.2005

Od 5. do 9. listopada stručnjaci Japanske agencije za znanost i tehnologiju (JST) borave u posjeti HCR-Centru za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. U sklopu posjete obići će ispitni poligon u Benkovcu i razgovarati o ispitivanju uređaja ALIS (kombinacija metal detektora i GPR-a) koje će se na poligonu u Benkovcu provesti u veljači 2006. godine, što će biti značajan projekt u kojem je HCR ravnopravan partne r eminentnoj japanskoj znanstvenoj ustanovi. Istovremeno, od 6. do 9. listopada na poligonu u Benkovcu u suradnji s Njemačkim institutom za istraživanje i testiranje materijala (BAM) provodi se istraživanje novih metoda u protuminskom djelovanju. Znanstvenici rade sa skenerom i umjetnim nosom i uzimaju uzorke zraka iz košnica i utvrđuju postojanje čestica eksploziva u sklopu pasivne metode uporabe pčela u otkrivanju mina.

U lipnju ove godine Japanska Agencija za znanost i tehnologiju i Međunarodni program napredne robotike (IARP-International Advanced Robotics Programme) organizirali su međunarodnu radionicu pod nazivom «Robotika i strojna potpora humanitarnom razminiranju», na kojoj je sudjelovao i ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth., koji je prezentirao rad HCR-a, te minski problem u Republici Hrvatskoj i načine njegovog rješavanja. Tom prigodom ravnatelj se susreo s ministrom znanosti, kulture, obrazovanja i tehnologije, te vodećim ljudima drugih relevantnih institucija.
HCR-CTRO d.o.o. je osnovan 2003. godine s ciljem da kroz svoje djelatnosti potiče, pomaže i razvija operativna ispitivanja i evaluaciju tehnologija otkrivanja mina i NUS-a, da sustavno vrši ispitivanja, istraživanja i razvoj protuminskog djelovanja za potrebe ukupne protuminske zajednice.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO