Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Dobra suradnja Norwegian People's Aid-a i HCR-a

14.10.2005

Danas je u Zagrebu održan sastanak predstavnika NPA-a i HCR-a na kojem je ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth upoznao predstavnike NPA-a s osnovnim značajkama Programa protuminskog djelovanja do 2009. godine, te izrazio zahvalnost na dosadašnjoj pomoći na poslovima razminiranja, pomoći minskim žrtvama i edukaciji. Fred Rasmussen, regionalni predstavnik NPA-a iznio je planove za daljnje aktivnosti u Republici Hrvatskoj, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s HCR-om.
Program za protuminsko djelovanje organizacije Norwegian People's Aid (NPA - Norveška narodna pomoć) pokrenut je u rujnu 2001. godine sa sjedištem u Benkovcu. U suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje NPA izvodi poslove pretraživanja i razminiranja, edukacije o opasnostima od mina te u suradnji s Hrvatskom udrugom žrtava mina sudjeluje u organizaciji projekta Ljetne radionice za mlade stradale od mina i NUS-a koji se svake godine provodi u Rovinju.


Financijska sredstva za NPA-ove operacije u Hrvatskoj u najvećem dijelu osigurava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, ali tijekom protekle četiri godine sredstva su osiguravali i drugi donatori: Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć minskim žrtvama, Kanadska vlada te Vlada Kneževine Monaco. NPA-ov program u RH zapošljava 40 hrvatskih državljana.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO