Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Visoka vojna delegacija Republike čile posjetila HCR

31.10.2006

Visoki vojni dužnosnici Republike Čile posjetili su danas Hrvatski centar za razminiranje, kako bi se upoznali s načinom rješavanja minskog problema u Republici Hrvatskoj. Goste su primili ravnatelj HCR-a Oto Jungwirt i pomoćnik ravnatelja Miljenko Vahtarić. Ravnatelj je gostima prezentirao organizaciju i način rada HCR-a, upoznao ih s minskim problemom u Republici Hrvatskoj i načinom na koji se razminiranje provodi.
U delegaciji su bili general bojnik Marcos López Ardiles, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Čile, brigadir Bosco Pesse Q., vojni izaslanik Republike Čile u Republici Hrvatskoj, bojnik Henry Ilufi M., iz Komisije za razminiranje pri Ministarstvu obrane Republike Čile, satnik Jorge Keitel V., vojni pomoćnik ZN GS, uz pratnji brigadira Ivice Kindera, zamjenika načelnika Uprave J-1 GS OS RH i stožernog narednika Dražena Šavorića.


Nakon prezentacije rada HCR-a, gosti su obišli Scan centar gdje im je voditelj Odsjeka za skeniranje Sandi Šaban prikazao rad Centra i načine korištenja skenera na kojem je do sada skenirano oko 5.500 listova karata. Gosti su pokazali veliki interes i za zemljovidima koje im je prezentirao načelnik Odjela za informatiku Damir Jelenić, a koje HCR, nakon ucrtavanja minski sumnjivih površina predaje na korištenje lokalnoj upravi i samoupravi, radi informiranosti što većeg broja stanovnika o opasnim područjima. U sklopu posjete Hrvatskoj, članovi delegacije su iskazali veliki interes za strojeve razminiranje koji se proizvode u Hrvatskoj, te su se sastali s proizvođačima, tvrtkom Dok-ing iz Zagreba.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO