Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija pirotehničkih nadzornika i nadglednika HCR-a o novostima koje donosi novi Pravilnik o načinu obavljanja poslova razminiranja

28.10.2005

Ministar unutarnjih poslova, čije je Ministarstvo nadležno za provođenje upravnog i inspekcijskog nadzora nad poslovima razminiranja, donio je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu obavljanja poslova razminiranja koji će se primjenjivati od 29. listopada ove godine. S tim u vezi, Odjel za nadzor i kontrolu kvalitete HCR-a organizirao je edukaciju nadzornika i nadglednika koji provode kontrolu obavljenih poslova pretraživanja i razminiranja. U uvodnom dijelu je Neven Karas, pomoćnik ravnatelja zadužen za pravne poslove, upoznao prisutne s pravnim aspektima izmjena koje donosi Pravilnik, nakon čega je načelnik Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete razminiranja Tomislav Ban na konkretnim slučajevima prezentirao metodologiju obavljanja poslova kontrole, prema aktima koje donosi ravnatelj HCR-a sukladno Pravilniku. Prezentiran je Standardni operativni postupak (SOP) Uzorkovanje-Uzimanje uzoraka za pregled i kontrolu dubine obrade tla kod upotrebe strojeva za razminiranje i SOP Uzorkovanje–Uzimanje uzoraka za pregled i kontrolu razminirane i pretražene površine metal detektorom.

Promjene koje donosi Pravilnik odnose se prvenstveno na uvođenje završnog nadzora na projektima pretraživanja čime će se kontrolirati 3 % pretražene površine. Izmjenama Pravilnika detaljnije je propisana procedura i način rada za svaku pojedinačnu metodu pretraživanja i razminiranja. U prilogu Pravilnika donesen je i novi Program testiranja strojeva temeljen na dosadašnjim iskustvima i potrebama testiranja i upotrebi strojeva u razminiranju i pretraživanju.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO