Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR sudjelovao na Sajmu lova u Osijeku

05.04.2007

Od 29. ožujka do 1. travnja u Osijeku je održan 4. Sajam lova, ribolova i turizma, „SALORI 2007.“. Na poziv Hrvatskog lovačkog saveza na Sajmu je sudjelovao i Hrvatski centar za razminiranje. Djelatnici Podružnice Osijek postavili su obrazovni štand s izloženim školskim minskoeksplozivnim sredstvima. Isto tako, na uvid posjetiteljima Sajma bila je izložena karta miniranosti Osječko-baranjske županije, kao i različite slike pronalaženih mina prilikom ranijeg razminiranja i posteri s upozorbama o opasnostima od mina.

Posjetiteljima su podijeljeni slikovno-informativni letci s prikazom ažurnog stanja minski sumnjivog prostora (MSP-a), podaci o stradalih osoba u Republici Hrvatskoj i Osječko-baranjskoj županiji, te upozoravajućim porukama o opasnosti od mina koje su ciljano usmjerene na lovce. Posjetiteljima je podijeljen slikovno – tekstualni letak „Oprez – djeco“ s prikazom minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava i radnjama koje ne smiju raditi, kao i letak „Podsjetnik o minama“ gdje se opisom i crtežom daju podaci gdje se MES i NUS može nalaziti, koji su to indikatori miniranosti i kako ih prepoznati, kako ih izbjeći, kako izgledaju, te kako se ponašati ako se nađemo u MSP-u i kako pomoći ozlijeđenima. Izložbeni prostor HCR-a bio je vrlo posjećen, a ističemo obilazak većeg broja roditelja s djecom, župana Osječko–baranjske županije g. Krešimira Bubala, predstavnika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka, Voditelja odsjeka protueksplozijske zaštite u MUP RH PU Vukovarsko – srijemskoj – Josipa Colarića, županijskog koordinatora Požeško – slavonske županije, Vladimira Delača i mnogih drugih.
Prisustvo na Sajmu bila je samo jedna od brojnih akcija koje se provode u sklopu obilježavanja akcije „Travanj-mjesec zaštite od mina“.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO