Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sudionici 6. Sastanka država stranaka Ottawske konvencije obišli projekt razminiranja u Zadarskoj županiji

26.11.2005

Hrvatski centar za razminiranje organizirao je posjetu radilištu razminiranja na području Mečine, kod naselja Suhovare u Općini Poličnik za predstavnike zemalja članica i potpisnica Ottawske konvencije, a uoči održavanja 6. Sastanka država stranaka koje organizira Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Goste je pozdravio Oto Jungwirth, ravnatelj HCR-a koji ih je upoznao s osnovnim informacijama o minskom problemu u Republici Hrvatskoj i njegovu rješavanju. Istaknuo je da je od osnutka HCR-a 1998. godine do danas u razminiranje u Hrvatskoj utrošeno 250 milijuna eura, iz raznih izvora, čime je razminirano 205 km2 površina zagađenih minama. Najveći dio sredstava, 56 % izdvojila je država iz proračuna, dok donacije iznose oko 10 %.

Informacije vezane uz stanje minski sumnjivih površina u Zadarskoj županiji i posebno Općini Poličnik gostima je prezentirao Ivan Čikara, predstojnik Podružnice Zadar, na čijem području se nalazi radilište, a na kojem poslove razminiranja obavlja tvrtka Deminer, uz upotrebu stroja MV 4. Tvrtka je prikazala i ručnu metodu razminiranja u hodnim stazama.
Dražen Šimunović iz HCR-ovog Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete upoznao je goste s metodama rada na predmetnom radilištu, uz objašnjenje izvedbenog plana, obilježenosti radilišta, izvedbenih kapaciteta, te sigurnosnih mjera. Gostima je također prezentiran rad na susjednom projektu gdje radove izvodi Norwegian Peoples`s Aid (NPA), gdje je posebno prikazan rad pasa i upotreba strojeva. Hrvatski proizvođač strojeva, tvrtka Dok-ing demonstrirala je upotrebu svog stroja za razminiranje MV 10.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO