Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Djeca Belišća protiv mina

30.10.2006

U subotu, 28. listopada u gradu Belišću, u Osječko-baranjskoj županiji obilježen je početak velike humanitarno- kulturno-ekološke akcije u sklopu projekta za razvoj zajednice ”Zajedno za bolje”pod nazivom ”Stop minama - 500 dječjih ruku spojenih preko mosta - srcem protiv mina pod nogama Hrvatske”. Nositelj projekta je “Udruga Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata“, Gradski odbor Belišće uz potporu lokalne zajednice, općine Petlovac, grada Belišća, lokalnih udruga i drugih. Svečanost je započela na lijevoj obali rijeke Drave, polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim pripadnicima 107.brigade Hrvatske vojske.
Na prostoru Kajak kluba “Belišće” o projektu je govorio Milan Belcar, predsjednik udruge UHDDR-a. Nazočne su pozdravili državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarsnosti prof. Tomislav Ivić, dožupan Osječko-baranjske županije dr. Dinko Burić, te gradonačelnik Grada Belišća Zvonko Borić. Podršku porjektu dali su i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Neven Karas i predstojnik osječke podružnice HCR-a Dubravko Krušarovski. Nakon toga su svi nazočni, zajedno s 250 djece, spojenih ruku preko mosta na rijeci Dravi, uradili neprekinuti lanac i simbolično započeli projekt ”Stop minama - 500 dječjih ruku spojenih preko mosta - srcem protiv mina pod nogama Hrvatske”. Akciju su podržali i članovi izviđača, koji su pod mostom rijeke Drave podignuli desetak šatora u mali izviđački tobor a pripadnici kajak kluba “Belišće” u kajacima su zaplovili ispod mosta na Dravi.


Osim spajanja dječjih ruku, u sklopu projekta planirano je izdavanje foto-monografije i izrada web stranice s krajnjom svrhom upozorenja na opasnost od mina i razminiranja okoliša oko rijeke Drave. Akcija razminiranja područja s lijeve strane ceste Belišće- Beli Manastir u Baranji i obale stare Drave blizu Belišća pokrenuta je koncem 2004. godine od strane Udruge športskih ribolovaca Belišće, kada je razminirano 12.000 m² miniranog područja. 2005. godine izdana je grafika Mije Kovačića “Na obali stare Drave” i tada je odlučeno da se objekat blizu rijeke Drave i novog mosta kod Belišća, koji Slavoniju povezuje s Baranjom i do danas se vodi kao minski sumnjivo područje, adaptira i da se uredi umjetnička galerija, koja bi izlagala njegove slike i nosila njegovo ime - Kovačić galerija “Nevjesta dravskih ribiča”. Akcija razminiranja, izgradnja galerije, uređenje staza za pecanje polako prerasta u jednu veliku humanitarno- kulturno- ekološku akciju sa širim značenjem. U ovom slučaju se radi o jednom ruralnom području posebne državne skrbi, koje je u Domovinskom ratu pretrpjelo velike štete i razaranja. Trenutno je samo u okolici rijeke Drave na navedenom području minsko sumnjivo ili minirano oko 3600 ha zemljišta, uglavnom pod šumom. Stoga je UHDDR G.O. Belišće kao nositelj, uz lokalnu zajednicu kao potporu i s još nekolicinom udruga odlučila poduzeti maksimum, da uz pomoć savjesnih ljudi pokuša upozoriti - posebno djecu i mlade ljude na opasnost od mina, educira ih, te na kraju i sakupi sredstva za razminiranje i pretraživanje čim više miniranog područja. U okviru prve faze ove akcije, kao rezultat svih ovih čimbenika, planira se sakupiti sredstava za razminiranje 3 do 5 ha miniranog područja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO