Hrvatski centar za razminiranje

RSS

JAPAN I HRVATSKA PARTNERI U VELIKOM ZNANSTVENOM PROJEKTU ISPITIVANJA I EVALUACIJE VISOKO SOFISTICIRANIH UREđAJA U HUMANITARNOM RAZMINIRANJU

17.01.2006

30. studenog 2005. godine potpisan je Sporazum o implementaciji ispitivanja i ocjenjivanja četiriju visoko sofisticiranih uređaja za detekciju minsko eksplozivnih sredstava između Hrvatskog centra za razminiranje-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. i Japanske agencije za znanost i tehnologiju (Japan Science and Technology Agency - JST), za koje je nadležno Japansko Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije ( MEXT). Mine Hunter Vehicle (MHV), koji na sebi osim klasičnog metaldetektora nosi 2 GPR senzora (ground penetrating radar- dubinski radar) – MHV 1 i MHV-2, zatim robotskog vozila Gryphon i dualnog senzora pod nazivom ALIS (Advanced Landmine Imaging System), kombinacije GPR-a i klasičnog metaldetektora. Navedeni sustavi razvijani su u Japanu u istraživačkim timovima profesora Noamija, sveučilište Chiba, profesora Satoa sa sveučilišta Tohoku, profesora Araija sa sveučilišta elektrokomunikacija, te niza drugih znanstvenih institucija. Testiranje će se provoditi od 1. veljače do 9. ožujka 2006. godine na poligonu HCR-CTRO d.o.o. u Benkovcu, koji je osim postojećeg sadržaja djelomično i posebno priređen za testiranje.
Ispitivanje i ocjenjivanje vršiti će se kroz uzajamnu suradnju kako je i definirano Sporazumom, s mogućnosti da se prava intelektualnog vlasništva koja su dobivena kao rezultat ili tokom ispitivanja i ocjenjivanja koriste u suvlasništvu HCR-CTRO d.o.o. i JST.


Osim hrvatske i japanske strane, koju zastupaju direktor HCR-CTRO d.o.o. mr sc. Nikola Pavković i Dr. Katsuhisa Furuta, profesor na Tokyo Denky Univerzitetu u nadzoru ispitivanja i ocjenjivanja sudjelovati će i predstavnici Saveznog Instituta za istraživanje i ispitivanje materijala iz SR. Njemačke ( BAM- Berlin), Ženevskog centra za humanitarno razminiranje (GICHD) i predstavnici ITEP-a (Međunarodnog programa testiranja i evaluacije u humanitarnom razminiranju.)
Cilj zajedničkog testiranja Hrvatske i Japana na poligonu Benkovac je ocijeniti sposobnosti sustava dvostrukih senzora u usporedbi s postojećim senzorima koji rade na sistemu elektromagnetske indukcije, tj. metaldetektora. Krajnji cilj je promovirati sigurne i efikasne metode detekcije MES-a, te unapređivanje pouzdanosti takvih metoda.
Sofisticirana japanska oprema ukrcana je na brod i na putu je za Hrvatsku, a istovar se očekuje u Riječkoj luci oko 20. siječnja. JST će u svrhu prezentacije projekta održati radionicu u Zadru, s mogućnosti posjete Poligonu Benkovac, kao i primanje istraživačkih delegacija s hrvatskih Sveučilišta, Instituta i drugih organizacija za vrijeme radionice i testiranja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO