Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Vukovaru održana tribina "Djeca u minskom okruženju»

27.10.2006

U četvrtak, 26. listopada u II. Osnovnoj školi «Vukovar» u Vukovaru održana je tribina "Djeca u minskom okruženju», kojoj je prisustvovalo šezdesetak učenika nižih razreda osnove škole. Tribinu je organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom udrugom vukovarskih branitelja - Vukovar *91. Potporu tribini dalo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Prisutna je pozdravila ravanateljica škole, Lidija Miletić. Svima se zahvalio na organiziranju tribine Ivo Kovačić, predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja - Vukovar *91. Na tribini je ispred organizatora bila Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga te kao gost, Tomislav Kirin, predsjednik osječke podružnice Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske.
Predavači na tribini bili su: Josip Colarić, MUP RH, PU Vukovarsko - srijemska, Odjel za protueksplozijsku zaštitu, Zorica Grgić, Hrvatski crveni križ, gradsko društvo Vukovar, te Zdenko Vuk, savjetnik za projektiranje i edukaciju u podružnici Osijek, Hrvatskog centra za razminiranje.


Zorica Grgić je održala video prezentaciju o minskoeksplozivnim sredstvima, neeksplodiranim ubojnim sredstvima i ponašanju, teiznijela upozorbe o opasnostima od mina. Josip Colarić je djeci održao kratko i efektno predavanje o poznavanju minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ponovio i naglasio upozorbe o opasnostima od protupješačkih i protuoklopnih mina, različitih minobacačkih i topničkih granata, ručnih raketnih bacača, streljiva raznog kalibra, vojničkog, lovačkog i trofejnog oružja, ručnih i dr. bombi, eksploziva i petardi. Isto tako, pozvao je djecu da i sami pozovu svoje roditelje da predaju policiji sve opasne stvari, ako ih imaju kod kuće. Zdenko Vuk je djeci iznio informacije o globalnom zagađenju minama u svijetu, o veličini minski sumnjivog područja u Republici Hrvatskoj, županiji Vukovarsko-srijemskoj, te u gradu Vukovaru. Upoznao je slušatelje i s brojem minski zagađenih općina i gradova u županiji. Kratko su iznešeni i podaci o stradalima u Hrvatskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na kraju su još jednom ponovljene vrlo važne upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO