Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavnici IZUMI organizacije iz Japana donirali 23.500 eura za protuminsku djelatnost

26.01.2006

Visoka delegacija organizacije IZUMI Supporting Community (ISC) iz Japana na čelu s predsjednicom gđom. Shinrei Ito posjetila je danas Hrvatski centar za razminiranje. Donaciju IZUMI organizacije u vrijednosti 23.500 eura u ime HCR-a je primio zamjenik ravnatelja g. Mirko Ivanušić, te se zahvalio gostima na posjeti i pomoći. Prema želji donatora, sredstva će biti iskorištena za kupnju 300 oznaka minske opasnosti, 10 laserskih daljinomjera i 5 računala. Pomoćnik ravnatelja g. Miljenko Vahtarić prezentirao je gostima rad HCR-a na području protuminskog djelovanja, uz predstavljanje težišnih ciljeva u budućnosti. Gosti su vrlo pomno pratili prezentaciju, te su i sami bili aktivni interesirajući se za pojedine aspekte provođenja humanitarnog razminiranja u Republici Hrvatskoj.

Predsjednica IZUMI organizacije gđa. Ito se zahvalila predstavnicima HCR-a na toplom prijemu, a prisjetila se i 1998. godine kada je posjetila Hrvatsku i vidjela tragove ratnih razaranja na kućama, uz zeleni pejzaž, te ju je ta slika potaknula na razmišljanje o tome koliko je važan mir i koliko je važno razminiranje. Nakon prezentacije, gosti su obišli SCAN Centar HCR-a, a zatim su se uputili do obližnjeg naselja Mošćenica, da na terenu vide oznake minske opasnosti, za koje su, između ostaloga, donirali sredstva.
Fondacija IZUMI je osnovana 1998. godine u Japanu i pruža potporu zajedničkim naporima različitih institucija. Na japanskom «izumi» znači fontana ili izvor, a želja im je biti izvor potpore onima kojima je pomoć najviše potrebna.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO