Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Delegacija Glavnog stožera EUFOR-a posjetila HCR

02.02.2006

U četvrtak, 02. veljače 2006. delgacija Glavnog stožera EUFOR-a iz Sarajeva posjetila je Hrvatski centar za razminiranje poradi detaljnijih podataka o minskom problemu u RH, trenutnoj minskoj situaciji, radu HCR-a i provođenju protuminskog djelovanja kao i odredbi Ottawske konvencije. Delgaciju su činili Lt.COL. Hans Ahlqvist, Chief Countermines iz Švedske, Maj James Cackett, SO Countermines iz Velike Britanije, te Zeljko Kalinic, Field Operations Manager sve trojica pripadnici Operativnog sektora Združenih vojnih poslova u Butmiru kraj Sarajeva.
Nakon prezentacije rada i strukture HCR-a kao i minske situacije u RH, te informacijskog sustava koji HCR koristi, a koju je održao g. Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatleja HCR-a, gospoda su postavljala pitanja o angažiranju jedinica Hrvatske vojske u razminiranju, uništavanju zaliha protupješačkih mina, procesu planiranja prioriteta razminiranja, postojanju programa edukacije o opasnostima od mina u školskim sadržajima te pomoći žrtvama mina, korištenju IMSMA baze podataka te provođenjem općeg i tehničkog izvida kako bi to usporedili sa stanjem u Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama u regiji.


Na kraju posjete, delegacija je posjetila HCR-ov Odjel informatičke tehnologije, upoznata je sa načino krištenja baze podata i proizvodnje digitalnih orto-foto zemljovida koji se koriste u provedbi općeg izvida, te zemljovida miniranosti koji se dostavljaju lokalnoj zajednici kao dio procesa koordinacije protuminskog djelovanja i edukacije o opasnostima od mina. Pripadnici EUFOR-a su obišli i SCAN Centar gdje su upoznati s načinom rada i krajnjom koristi upotrebe skenera u procesu pružanja informacija o minski sumnjivim područjima sveukupnom stanovništu RH a koji se provodi u suradnji s Državnom geodetskom upravom. Takve bi informacije trebale biti dostupne putem interneta krajem 2006. odnosno početkom 2007. godine.
Druga delegacija EUFOR-a posjetit će HCR polovinom veljače 2006. godine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO