Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Zadarskoj županiji o realizaciji, planu razminiranja i edukaciji

07.02.2006

U nazočnosti župana Zadarske županije Ive Grbića, gradonačelnika Grada Benkovca Branka Kutije, pročelnice i koordinatorice za razminiranje Nevenke Marinović i medija, Zadarska županija je organizirala tiskovnu konferenciju, uz prikaz postignuća vezanih za prijedlog Izvješća za 2005. godinu. Plan razminiranja za 2005. godinu ostvaren je 100% , a ugovoreno je 104 % Plana. Ukupno razminirana i pretražena površina iznosi 4.501.587 m2. Najveći projekt realiziran je na prostoru Zemunika Donjeg na kojem tvrtka MARASKA obnavlja nasade, a župan Grbić izražava zadovoljstvo izuzetnom suradnjom svih čimbenika u realizaciji ovog velikog gospodarskog projekta, kojem je razminiranje bilo preduvjet. Pročelnica Marinović prezentirala je, osim razminiranih područja, i sve oblike financiranja u kojima donacije zauzimaju vidno mjesto. Nazočnima je prezentiran Plan potreba za naredno razdoblje, temeljen, prema riječima pročelnice Marinović, na prioritetima Nacionalnog programa i potrebama Županije. Predstavnik HCR-a, zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić upoznao je nazočne s prijedlogom Plana za 2006. godinu sačinjenog na temelju poznatih izvora financiranja za ovu godinu.

Plan je u obliku prijedloga prihvaćen od strane Savjeta HCR-a, proslijeđen resornim ministarstvima na suglasnost, a potom će biti upućen Vladi Republike Hrvatske na usvajanje. Plan je nešto manji u odnosu na 2005. godinu, a od strane župana i ostalih čelnika iskazano je visoko razumijevanje uz konstataciju da i nema više toliko izuzetnih prioriteta u usporedbi sa drugim županijama, te da se u sadašnjih nešto manje od 80 km2 velik dio MSP-a nalazi na prostorima makije i krša. Izražena je također potreba zajedničkog lobiranja i iznalaženja financijskih sredstava, kao i zajednička briga na trajnoj suradnji u očuvanju oznaka minske opasnosti.
Tiskovna konferencija završena je obraćanjem voditeljice područnog ureda OSCE u Zadru gospođe Renate Hermans, informacijom o potpori edukacije o opasnostima od mina, tiskanjem informativni letaka s kartama minske opasnosti za 17 gradova i općina Zadarske županije, kojih je za svaku jedinicu tiskano 500 komada i biti će podijeljene prema zajedničkom dogovoru o distribuciji.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO