Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR uključen u rad Povjerenstva Vlade RH za pripremu turističke sezone

14.02.2006

Na prvoj sjednici Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za koordinaciju aktivnosti i praćenje pripreme turističke sezone 2006. nazočio je zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić. Uz osvrt na turističku 2005. godinu, prema svim pokazateljima najuspješniju do sada, ministar Kalmeta najavljuje da će 2006. po svemu nadmašiti prethodnu godinu, te uz velika ulaganja u turizam i ugostiteljstvo, najavljuje rješavanje ukupne zakonske regulative na tom području, a posebno naglašava potpunu međuresorsku suradnju. Republika Hrvatska proglašena je četvrtom najpoželjnijom turističkom destinacijom na svijetu, prema ocjeni »Lonely Planet», a najpoželjniju u pustolovnom turizmu po ocjeni uglednog časopisa «National Geographic».

Prijedlog Plana razminiranja za 2006. godinu temeljen je na osiguranim izvorima financiranja i uključuje gotovo 60 projekata ukupne površine 7.500.000 m2 minski sumnjivog prostora, koji na neposredan ili posredan način utječe na sigurnost i uspješnost hrvatskog turizma.
Prije svega, to su prostori južnih županija, blizina turističkih destinacija, sigurnost vezana uz transportnu infrastrukturu, protupožarni koridori, dijelovi nacionalnih parkova i sl.
Osim prioriteta pretraživanja i razminiranja, informacija o minski sumnjivom prostoru u obliku karata i CD-a dostavljena je lokalnoj samoupravi: županijama, gradovima i općinama, resornim ministarstvima, policijskim upravama, svim relevantnim institucijama, resornim ministarstvima, javnim poduzećima, turističkim zajednicama, lovačkim društvima i nizu ustanova i pojedinaca na zahtjev. Minski sumnjivi prostor obilježen je s više od 10.000 oznaka minske opasnosti sukladno važećim standardnim operativnim postupcima uz stalnu interakciju i zanavljanje oznaka. S aktivnostima razminiranja započeto je odmah, te je danas u procesu pretraživanja i razminiranja oko 20 projekata vezanih za turizam u najširem smislu u ukupnoj površini nešto više od 5.000.000 m2, od kojih je dio već završen, a tvrtke za razminiranje su u ugovornoj obvezi ostale završiti najkasnije do sredine travnja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO