Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Delegacija Glavnog stožera EUFOR-a posjetila HCR

15.02.2006

U srijedu, 15. veljače 2006. delegacija Glavnog stožera EUFOR-a iz Sarajeva posjetila je Hrvatski centar za razminiranje poradi detaljnijih podataka o minskom problemu u RH, trenutnoj minskoj situaciji, radu HCR-a i provođenju protuminskog djelovanja kao i odredbi Ottawske konvencije. Delegaciju su činili CPT Lukas Lamatsch, Chief MICC iz Austrije,
CS Martin Murphy, Mine Awareness Trainer iz Irske i Milad Cerimagic, MICC Data Co-Ordinator sve trojica pripadnici Centra za koordinaciju minskih informacija Združenih vojnih poslova u Butmiru kraj Sarajeva.


Nakon prezentacije rada i strukture HCR-a kao i minske situacije u RH, te informacijskog sustava koji HCR koristi, a koju su održale gđe. Kristina Ikić Baniček i Ljiljana Čalić-Žmirić, članovi delegacije su postavljali pitanja o angažiranju jedinica Hrvatske vojske u razminiranju, procesu planiranja prioriteta razminiranja, postojanju programa edukacije o opasnostima od mina u školskim sadržajima te pomoći žrtvama mina, te provođenjem općeg i tehničkog izvida kako bi to usporedili sa stanjem u Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama u regiji.

Na kraju posjete, delegacija je posjetila HCR-ov Odjel informatičke tehnologije, a g. Damir Jelenić, načelnik Odjela upoznao ih je sa načinom krištenja baze podata i proizvodnje digitalnih orto-foto zemljovida koji se koriste u provedbi općeg izvida, te zemljovida miniranosti koji se dostavljaju lokalnoj zajednici kao dio procesa koordinacije protuminskog djelovanja i edukacije o opasnostima od mina. Pripadnici EUFOR-a su obišli i SCAN Centar gdje su upoznati s načinom rada i krajnjom koristi upotrebe skenera u procesu pružanja informacija o minski sumnjivim područjima sveukupnom stanovništu RH a koji se provodi u suradnji s Državnom geodetskom upravom.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO