Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Suradnja HCR-a i članova vatrogasnih postrojbi Grada Osijeka

17.02.2006

U Osijeku u prostorijama Javne profesionalne postrojbe grada Osijeka, predstojnik Podružnice Osijek Dubravko Krušarovski je održao predavanje za voditelje – zapovjednike vatrogasnih postrojbi. Javna profesionalna postrojba grada Osijeka zatražila je od središnjeg ureda HCR-a i dobila na CD mediju podatke o minski sumnjivom prostoru (MSP) za područje na kojem djeluju (grad Osijek i općine Bilje, Ernestinovo, Vladislavci, Erdut i Vuka). Zatražili su potom od Podružnice Osijek da ih upoznamo s osnovnim podacima o stanju miniranosti u Republici Hrvatskoj, Osječko-baranjskoj županiji, te spomenutim gradovima i općinama. Također su informirani o karakteristikama MSP-a, o minskim žrtvama, o obilježavanju MSP-a, te o dosadašnjim rezultatima rada HCR-a na ovome područj u.

Predstojnik Podružnice Osijek je upoznao dvadesetak prisutnih sa svim traženim informacijama i naglasio kako se treba ponašati ako se nađu u MSP-u te ponovilo upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postojanja i čuvanja postavljenih oznaka minske opasnosti. Voditelji i zapovjednici vatrogasnih postrojbi imali su niz konkretnih pitanja o načinu razminiranja, o miniranosti pojedinih područja, (posebno Parka prirode Kopački rit,), šume Ključ i Tubojka, područja uz rijeke Vuku i Dravu, o sigurnosti razminiranih područja, o Zakonu o humanitarnom razminiranju, o djelovanju vatre na minskoeksplozivna sredstva na opožarenom području i drugo.
Na kraju su izrazili izuzetno zadovoljstvo održanim predavanjem, prezentacijom i odgovorima, zahvalili se na sudjelovanju i naglasili želju za daljnjom suradnjom.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO