Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Uskoro precizno snimanje minski sumnjivog prostora iz zraka

08.03.2006

Danas je u Buzinu kraj Zagreba potpisan tripartitni ugovor o izradi temeljnih podataka za Minsko Informacijski Sustav (MIS) Hrvatskog centra za razminiranje. Ugovor su potpisali Helge Onsrud, u ime Državnog kartografskog instituta Kraljevine Norveške (Statens Kartverk), ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirth i direktor tvrtke Geofoto Zvonko Biljecki, kao izvoditelj radova na proizvodnji digitalnog ortofota (DOF2) visoke rezolucije. Podaci koji će se dobiti snimanjem MSP-a iz zraka biti će osnova za izradu planova razminiranja, kao i za katastarsku izmjeru, te konsolidaciju katastra i zemljišnih knjiga.

Potpisivanju ugovora nazočili su predstavnici Veleposlanstva Kraljevine Norveške, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Pavo Barišić, ravnatelj Državne geodetske uprave dr. Željko Bačić i prof. dr. Tomislav Bašić sa Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
U konkurenciji 18 europskih geodetskih tvrtki, među kojima i nekoliko vodećih kao što su BLOM info iz Danske, GEODIS Brno, BSK iz Velike Britanije i Rainbow iz Osla, Geofoto je na međunarodnom nadmetanju u Norveškoj izborio dobivanje ugovora o izradi DOF2 (digitalnog ortofota visoke rezolucije) kao temeljnih podataka za izradbu MIS-a HCR-a. Statens Kartverk, Hrvatski geodetski institut, Hrvatski centar za razminiranje i Državna geodetska uprava će koordinirati i nadzirati izvođenje projekta koji u potpunosti financira Kraljevina Norveška, a vrijednost ugovora je 1,5 milijuna eura.
Finalni proizvod će biti kvalitetna osnova za budući prikaz stvarnog stanja na prostoru minski sumnjivog područja u RH, a kao takav će u budućnosti omogućiti jednostavan uvid u stanje navedenog prostora svim korisnicima prostora. To će biti visokokvalitetna kartografska osnova za buduće nadogradnje MIS-a i dostupnost preko Interneta.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO