Hrvatski centar za razminiranje

RSS

4. travnja-Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

03.04.2006

Ujedinjeni narodi proglasili su 4. travnja Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. Hrvatski centar za razminiranje obilježit će taj dan edukativnom predstavom za učenike nižih razreda osnovnih škola «Bembo i prijatelji» koju će izvesti Udruge Bembo, a govori o opasnostima od mina. Predstava će biti održana u utorak 4. travnja u 9 sati u kazalištu Vidra u Zagrebu, a nakon toga biti će održana tiskovna konferencija na kojoj će sudjelovati predstavnici tijela i organizacija koje se bave edukacijom o opasnostima od mina.
Republika Hrvatska je jedna od zemalja koje ne mogu slobodno raspolagati svojom zemljom jer se 1.147 km2 još uvijek nalazi u kategoriji minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 12 županija i na tom prostoru živi jedna četvrtina stanovništva RH. Od 1991. godine do danas 1.779 osoba je stradalo od mina ili neeksplodiranih ubojnih sredstava na minski sumnjivim područjima, od čega 430 osoba smrtno. Iako broj stradavanja i žrtava mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava se smanjuje iz godine u godinu, u 2005. godini je zabilježeno 13 žrtava, od čega su 4 smrtno stradale, dok u 2006. godini nije bilo stradavanja niti civila niti pirotehničara. Potvrda je to izuzetne važnosti poznavanja osnovnih edukativnih poruka za djecu i odrasle kao što su: "Ne dirajte nepoznate predmete!", "Obilježite mjesto pronalaska i obavijestite policiju!", "Poštujte znakove opasnosti od mina!" što je pokazatelj da ljude treba i dalje podsjećati na prisutnu opasnost, zbog čega je organizirana predstava i tiskovna konferencija.


Opća skupština UN-a je na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. godine donijela Rezoluciju o Pomoći u protuminskom djelovanju (A/RES/60/97) kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju zbog ogromnih humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuje prisutnost mina i eksplozivnih zaostataka rata što ima ozbiljne i dugoročne socijalne i ekonomske posljedice za stanovništvo zemalja ugroženih minama i eksplozivnim zaostacima rata, i ozbiljne prijetnje koju mine i eksplozivni zaostaci rata predstavljaju za sigurnost, zdravlje i živote lokalnog civilnog stanovništva, kao i za osoblje koje sudjeluje u humanitarnim misijama, operacijama održavanja mira i programima rehabilitacije. Ove se godine taj dan po prvi put obilježava ne samo u Hrvatskoj već svugdje u svijetu.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO