Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Novoimenovani veleposlanik Japana posjetio HCR

03.05.2006

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirth primio je danas u nastupni posjet novoimenovanog veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj, nj. e. Tetsuhisu Shirakawu. Veleposlanik Shirakawa i suradnici iz veleposlanstva, obišli su Hrvatski centar za razminiranje, gdje im je prezentira rad Centra i protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj. Gosti su obišli i najsuvremeniji Scan centar, koji je donacija Kraljevine Norveške, a koji omogućuje kvalitetno i brzo skeniranje svih zapisa sa skica i zemljovida, što omogućuje veliku preciznost pri kreiranju osnovnih geodigitalnih podataka o položaju mina, zapreka i crta borbenih djelovanja. Prije obilaska HCR-a, veleposlanik Shirakawa i suradnici obišli su radilište u Petrinji veličine 125.914 m2 na kojem je radove izvodila tvrtka Rumital i partneri, gdje im je pomoćnik ravnatelja Miljenko Vahtarić prezentirao proces provođenja poslova humanitarnog razminiranja.

Protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj Japan direktno podupire od 2002. godine, kada su donirali oko 439.000 eura za nabavku strojeva i vozila, te opremu za pirotehničare.
U siječnju ove godine HCR je posjetila visoka delegacija organizacije IZUMI Supporting Community (ISC) iz Japana, kada je IZUMI organizacija predala HCR-u donaciju u vrijednosti 23.500 eura. Ta sredstva su, prema želji donatora, iskorištena za kupnju oznaka minske opasnosti, laserskih daljinomjera i računala.
Osim toga, u studenom prošle godine potpisan je Sporazum o implementaciji ispitivanja i ocjenjivanja četiriju visoko sofisticiranih uređaja za detekciju minsko eksplozivnih sredstava između Hrvatskog centra za razminiranje-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. i Japanske agencije za znanost i tehnologiju (Japan Science and Technology Agency - JST). Testiranje ovih uređaja provodilo se tijekom ožujka i veljače ove godine na poligonu HCR-CTRO d.o.o. u Benkovcu.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO